Einde vakantie, ga nu met de vitaliteit en het welzijn van je medewerkers aan de slag

Het einde van de vakantieperiode is nabij en werknemers komen, hopelijk uitgerust, terug op de werkvloer. Het is een goed moment om stil te staan bij de fitheid en vitaliteit van je medewerkers, zegt loopbaanadviseur Anneke Hemmen.
Volgens recente cijfers is het gemiddelde ziekteverzuim bij mkb-bedrijven circa vijf procent. Reden genoeg om er wat aan te doen. Zeker wanneer we inzoomen op de oorzaak van het verzuim.
Griep of verkoudheid waren voor 64 procent van de verzuimers aanleiding voor de meest recente ziekmelding. Van de overige verzuimklachten werden psychische klachten, overspannenheid en burn-out het vaakst genoemd.
Hieronder deel ik wat praktische tips om werknemers gemotiveerd, gezond en energiek te houden.
Stimuleer gezonde levensstijl
Een gezonde levensstijl is van cruciaal belang voor een fit en vitaal team. Uiteraard is het ook de verantwoordelijkheid van de werknemer zelf. Maar stimulering van een gezonde levensstijl en bewustmaking kan zeker ook een bijdrage leveren.
Organiseer bijvoorbeeld eens een sportactiviteit op een vrijdagmiddag. Daarnaast kan het ook geen kwaad gezonde eetgewoontes onder de aandacht te brengen. Zorg zelf voor gezonde snacks, fruit of drankjes op de werkvloer. Informeer werknemers over gezonde voedingskeuzes.
Bij een werkgever in Veendam heb ik meegemaakt dat een stagiaire met het voorstel kwam om een vitaliteitsweek te organiseren. Een week waarin medewerkers iedere pauze groepsgewijs buiten met rek- en strekoefeningen aan de slag konden. In het begin deed iedereen een beetje lacherig, maar aan het einde van de week was iedereen van de partij.
Als afsluiting van de vitaliteitsweek werd er op vrijdagmiddag een wedstrijdje lasergamen georganiseerd in het magazijn. Men heeft het er nog over. Herhaal je dit regelmatig, dan groeit de bewustwording.
Ergonomische werkplekken
Een goede werkhouding en een ergonomische werkplek zijn van vitaal belang om lichamelijke klachten te voorkomen. Zorg ervoor dat de werkplekken op de individuele behoefte van uw werknemers zijn ingericht.
Denk dan aan verstelbare bureaus, zit- en sta-bureaus, ergonomische stoelen en juiste computerinstellingen. Een goede werkplek draagt bij aan het voorkomen van werkgerelateerde blessures en fysieke klachten.
Maar denk bijvoorbeeld ook aan groene planten die extra zuurstof brengen. Veel werknemers vinden planten om zich heen sowieso prettig.
Yoga en meditatie
Langdurige stress kan leiden tot uitputting en een verhoogd risico op ziekteverzuim. Bij sommige werknemers zal het niet nodig zijn, maar moedig werknemers die altijd achter hun bureau blijven zitten aan om regelmatig pauzes te nemen.
Wanneer je de ruimte hebt kan een mooi ingerichte plek ook bijdragen aan stressvermindering. Werknemers kunnen er even ontsnappen aan de werkdruk. Zeker wanneer dit in combinatie kan met stressverlagende activiteiten zoals yoga of meditatiesessies.
Workshops
Het verbeteren van vaardigheden van je werknemers bevordert niet alleen hun prestaties, maar vergroot ook hun motivatie. Bied regelmatig trainingen en workshops aan.
Ze hoeven niet alleen gericht te zijn op vakinhoudelijke kennis, maar investeer ook in trainingen die gericht zijn op gezondheid, welzijn en persoonlijke ontwikkeling.
Werknemers die zich betrokken voelen bij de besluitvorming binnen het bedrijf zijn vaak gemotiveerder en ervaren een hoger gevoel van welzijn. Betrek je werknemers daarom bij het invulling van gezondheids- en welzijnsinitiatieven. Vraag naar hun ideeën en neem hun feedback serieus.
Werk- en privébalans
Naast bovenstaande tips kunt je ook nog denken aan invoering van flexibele werkregelingen. Zoals flexibele werktijden en thuiswerken. Dit soort regelingen dragen veelal bij aan een gezonde balans tussen werk en privé. Hetgeen weer bijdraagt aan het verminderen van stress en uitputting, wat het ziekteverzuim weer kan verminderen.
Door deze tips in kleine stapjes in de praktijk te brengen kun je een gezonde en productieve werkomgeving maken waarin werknemers zich gewaardeerd voelen en kunnen presteren. Investeren in het welzijn van werknemers zal niet alleen ziekteverzuim verminderen, maar ook bijdragen aan het succes van het bedrijf.
Anneke Hemmen heeft een adviesbureau voor loopbaanmanagement