Moeder Meindert Talma nog niet de oude na val bij De Slimste Mens: 'Flinke smak gemaakt'

Klaske en Jan, de ouders van Meindert Talma
Klaske en Jan, de ouders van Meindert Talma © Hayo Bootsma/Omrop Fryslân
Na negen weken revalideren zat Klaske Talma donderdagavond weer in haar eigen woonkamer voor de televisie. Ze zag haar zoon Meindert Talma uit Noordhorn een ronde verder komen in het programma De Slimste Mens.
Samen met haar man Jan viel ze tijdens de opnames van dat programma in juni van een hoge tribune. 'Ik heb een flinke smak gemaakt', zegt ze tegen Omrop Fryslân.
Het stel werd bovenin op de tribunes geplaatst door een medewerker. Jan had Klaske goed vast, omdat die niet meer zo goed ter been is. Hij liep net te ver naar achteren, tegen een gordijn aan. De lichten waren uit en hij dacht dat achter het gordijn een wand was.
Tribunes in de studio van De Slimste Mens
Tribunes in de studio van De Slimste Mens © Meindert Talma/Facebook
'Ik liep achteruit om mijn vrouw vast te kunnen houden, achteraf had ik dat beter niet kunnen doen', zegt Jan Talma.

Nieuwe heup

In zijn val nam hij zijn vrouw mee. Zelf kon hij zich vasthouden aan het gordijn. Daardoor is hij er goed vanaf gekomen. Voor Klaske liep het minder goed af. Ze brak haar heup, liep een hersenschudding en gekneusde ribben op en hield pijn in de onderrug over aan de val.
De revalidatie duurt nu al bijna tien weken en het duurt ook nog wel even voordat ze weer hersteld is
Jan Talma
In het ziekenhuis in Drachten is Klaske geopereerd. Ze kreeg een nieuwe heup en moest daarna revalideren. Inmiddels is ze weer thuis maar helemaal de oude is ze nog niet, om veilig rond te kunnen lopen gebruikt ze nog een rollator. 'Woensdag ben ik thuisgekomen uit revalidatiecentrum Berchhiem en nu kan ik thuis verder revalideren tot mijn been weer voor 100 procent belast mag worden.'
'Het was nogal wat', zegt Jan. 'Die revalidatie duurt nu al bijna tien weken en het duurt ook nog wel even voordat ze weer hersteld is.'
Philip Freriks heeft nog voorgesteld om het voor die dag af te blazen
Jan Talma
Ook zoon Meindert Talma was erg geschrokken door de val net voor de opname. 'Het heeft wel impact gehad', vertelt Klaske. 'Hij heeft een stukje gewandeld met zijn dochters en is er toen toch voor gegaan.'
Jan: 'Het scheelt dat hij vrij rustig is. Philip Freriks heeft nog voorgesteld om het voor die dag af te blazen. Het is natuurlijk niet niks dat je moeder zo valt, zoveel pijn heeft. Even later moet je meedoen aan een kennisquiz.'
Meindert Talma (links) in de eerste ronde van De Slimste Mens, die hij nog overleefde.
Meindert Talma (links) in de eerste ronde van De Slimste Mens, die hij nog overleefde. © Meindert Talma/Facebook

Bloemen

Volgens het stel waren de medewerkers van De Slimste Mens erg behulpzaam na het ongeluk. 'Er stonden twee grote bossen bloemen toen ik in het ziekenhuis in Drachten aankwam en in Berchhiem, het revalidatiecentrum in Burgum, weer', zegt Klaske.
'Alle waardering voor de KRO-NCRV en het programma voor hun medeleven', vult Jan aan. 'Maar toch had dit eigenlijk niet mogen gebeuren. Het is heel erg, want mijn vrouw heeft er veel aan overgehouden.' Dat is ook het verwijt dat ze de producent van het programma maken. Ze laten onderzoeken of er verdere stappen mogelijk zijn.

Maatregelen getroffen

Het programma heeft nu ook maatregelen getroffen. Zo zit er nu een wand achter alle tribunes en blijven de lichten aan op het moment dat het publiek plaatsneemt.
Volgens omroep KRO-NCRV voldeed de tribune al aan alle veiligheidsvoorschriften. 'Desondanks hebben we de tribune na het incident aangepast. Om herhaling uit te sluiten hebben we een rugleuning en extra zijschotten toegevoegd', liet de omroep donderdag weten.