Feyenoord voelt zich benadeeld door Donar: 'Al zeker twee jaar geen eerlijk speelveld'

Willem Brandwijk wordt dwarsgezeten door Feyenoorders (archief)
Willem Brandwijk wordt dwarsgezeten door Feyenoorders (archief) © JKBeeld
Behalve de Belastingdienst lijkt ook mede-eredivisionist Z&Z Feyenoord voor Donar een belangrijk obstakel op weg naar een doorstart en een licentie voor het komende seizoen. Vrijdagavond maakte de Rotterdamse basketbalclub duidelijk waarom.
Feyenoord stuurde, samen met z'n hoofdsponsor Zeeuw & Zeeuw, op 27 juli een brief naar de BNXT League, naar aanleiding van de financiële crisis bij Donar en de situatie in Leeuwarden. Daar ging basketbalclub Aris failliet en maakte een doorstart. 'Het is ons niet ontgaan dat onze brief voor reuring heeft gezorgd', aldus Feyenoord.

'Geen eerlijke competitie'

Als reden voor de gewraakte brief schrijft de club vrijdag dat het zich benadeeld voelt, 'omdat het erop lijkt dat elders in het land niet aan de voorwaarden voor een eerlijke competitie is voldaan. De BNXT-competitie is gebaat bij een gelijk speelveld. Voor een club als de onze - die met een beperkt budget het de traditionele top probeert lastig te maken - is het een hard gelag dat daar zeker de afgelopen twee jaar geen sprake van is geweest', aldus Feyenoord op social media.
Volgens de Rotterdammers overwegen de Feyenoord-sponsors of ze zich nog wel langer aan de competitie willen verbinden. 'Om al deze redenen maken wij dat nu bespreekbaar.'

Belang van financial fair play

Feyenoord zegt in z'n brief te hebben willen wijzen op financial fairplay, 'met financiële spelregels waaraan elke club in de BNXT League zich dient te houden en waar - bij overtreding - sancties mogelijk zijn.' Feyenoord zegt dat de brief 'niet is gericht tegen bepaalde andere clubs'.
Feyenoord wil z'n brief op 26 augustus, op de algemene ledenvergadering van de bij BNXT aangesloten clubs, nader toelichten.

Gehoopt op witte rook

Donar had vrijdag gehoopt witte rook te krijgen over een licentie en een doorstart. De licentiecommissie heeft laten weten die beslissing over het weekend heen te willen tillen.