Elektronisch huisarrest voor burgemeester

OLDAMBT - Burgemeester Pieter Smit van de gemeente Oldambt wordt gedurende een werkweek 24 uur per dag gevolgd door de reclassering.
Het bijbehorende bandje voor het elektronische toezicht kreeg Smit afgelopen vrijdag al om zijn enkel. Na wat wendagen werd het volgsysteem op maandag actief. En dat betekent dat de wereld voor de burgemeester heel wat kleiner wordt; zo is de omgeving van theater De Tramwerkplaats in Winschoten bijvoorbeeld verboden gebied voor hem.
Smit neemt bewust deel aan het experiment. Door een week 'gevolgd' te worden en daadwerkelijk de elektronische enkelband te dragen hoopt hij een beter inzicht te krijgen in wat een dergelijk strafsysteem met een veroordeelde of verdachte doet.
Iemand die door een vonnis van een rechtbank elektronisch huisarrest opgelegd heeft gekregen draagt aan zijn lichaam een zendertje. Dat zendertje kan niet worden verwijderd zonder de bewakende instantie te alarmeren.
Elektronisch huisarrest werd in de jaren negentig wettelijk mogelijk gemaakt als alternatief voor gevangenisstraf. De achterliggende gedachte : men wil kosten besparen en de negatieve gevolgen van gevangenisstraf voorkomen. Indien de veroordeelde zijn huisarrest verbreekt dan wordt hij alsnog in een gevangenis geplaatst.