Instellingen

'Voorspelling horrorwinter uit de lucht gegrepen'

GRONINGEN - Drie maanden Siberische kou, sneeuwstormen en zware ijzelregens. Het Duitse weerbureau Donner Wetter begon een maand geleden met de voorspelling van een Europese horrorwinter die z'n weerga niet zou kennen.

Andere Duitse weerstations, Britse meteorologen en een enkele Nederlandse weerman volgden in rap tempo met dezelfde voorspelling. Maar volgens meteoroloog Wim Klaassen van de Rijksuniversiteit Groningen is dit allemaal uit de lucht gegrepen en worden we met z'n allen bang gemaakt. Volgens Klaassen is de kans op een kwakkelwinter vele malen groter.

Het weer kun je hooguit voor tien dagen voorspellen, daarna wordt het écht onzeker. De voorspellingen over de horrorwinter zijn onder meer gebaseerd op metingen van het aantal zonnevlekken en patronen in de temperatuur van oceaanstromen, ook wel bekend als El Nino. ‘Dat zijn objectief meetbare waarden die wel enige voorspellende waarde hebben. Op basis daarvan kun je zeggen dat er een iets verhoogde kans is op een relatief koude winter. Maar dat is iets heel anders dan een horrorwinter, aldus Klaassen.