Na mislopen Tour de France mag Mollema wel naar de Vuelta

Bauke Mollema
Bauke Mollema © ANP
Bauke Mollema is door zijn ploeg Lidl-Trek geselecteerd voor de Ronde van Spanje. De Zuidhorner ontbrak tot zijn spijt in de Tour de France, maar staat een maand later dus wel aan het vertrek van de Vuelta.
Op Spaanse bodem boekte de 36-jarige coureur al een hoop successen, met winst in de Clasica Ciclista San Sebastian als een van de hoogtepunten.

Eerdere successen in de Vuelta

In de Vuelta, gekenmerkt door de vele aankomsten bergop, kwam Mollema ook meermaals goed voor de dag. In 2011, de beginjaren van zijn carrière, stond de huidig inwoner van Monaco al met de groene trui op het eindpodium als winnaar van het puntenklassement.
In het algemeen klassement moest Mollema toen genoegen nemen met een vierde plaats, maar na de schorsing van de op doping betrapte winnaar Juan José Cobo stegen de naaste belagers van de Spanjaard een positie. De Groninger belandde met terugwerkende kracht zo alsnog op het eindpodium. Twee jaar later, in de Vuelta die volgde op de Tour van Bau en Lau, boekte Mollema zijn eerste etappewinst in een grote ronde.

Enige Nederlander bij Lidl-Trek

In de Ronde van Spanje van dit jaar is Mollema de enige Nederlander van de Lidl-Trek-formatie. Zeeuw Antwan Tolhoek had goede papieren om mee te gaan, maar hij heeft zijn topvorm na een opgelopen peesontsteking nog niet gevonden.
De Ronde van Spanje, dus de Vuelta, start zaterdag. Het is de laatste grote wielerronde van het seizoen.