Gasberaad schrijft brief aan Tweede Kamer: ‘We moeten ze bij de les houden’

De Tweede Kamer
De Tweede Kamer © Wietse Dik/RTV Noord
Het Groninger Gasberaad roept de Tweede Kamer op om zich in te blijven zetten voor een ‘stabiele en constructieve aanpak van de situatie in Groningen’. Dat schrijft de belangenorganisatie in een brief aan de Tweede Kamer.
Begin volgende maand keert de Kamer terug van zomerreces. Dan volgt er ook een debat over welke onderwerpen ‘controversieel’ worden verklaard nu het kabinet is gevallen. Dat betekent dat een onderwerp niet op de Kameragenda komt tot er een nieuw kabinet is.

Geen vertraging

Het Gasberaad is bezorgd over de mogelijke gevolgen van de val van het kabinet op de versterkingsoperatie en schadeafhandeling. Dat mag geen vertraging oplopen en gemaakte afspraken moeten nauwgezet worden nagekomen’.
Verantwoordelijk staatssecretaris Hans Vijlbrief (D66) van Mijnbouw heeft al gezegd dat de val van het kabinet niet voor nieuwe vertragingen mag zorgen. Het Gasberaad wil dat de Kamer zich daar ook voor inzet.

Bij de les houden

‘Het is van uiterst belang dat er een solide en eensgezinde steun vanuit de Tweede Kamer blijft bestaan voor het proces en de maatregelen die noodzakelijk zijn voor Groningen. Wij vertrouwen erop dat de Tweede Kamer haar verantwoordelijkheid neemt en zich blijft inzetten voor een stabiele en constructieve aanpak van de situatie in Groningen’, schrijft voorzitter Jan Wigboldus.
‘We moeten de mensen scherp houden en bij de les houden’, zegt Wigboldus over de brief. ‘De aangekondigde maatregelen moeten zo snel mogelijk handen en voeten krijgen, maar Groningen verdwijnt gewoon snel naar de achtergrond. Dat moeten we voorkomen.’