CBS: Forse krimp Groningse economie door afbouw gaswinning

Een boerderij in stutten vanwege de aardbeving
Een boerderij in stutten vanwege de aardbeving © FPS/Jos Schuurman/Beeldbewerking RTV Noord
De economie in onze provincie is in het tweede kwartaal van 2023 met dertien procent gekrompen ten opzichte van een jaar eerder. De afbouw van de gaswinning is de hoofdoorzaak van deze forse krimp, concludeert het CBS op basis van nieuwe voorlopige cijfers.
Zonder de delfstoffenwinning mee te rekenen was de Groningse economie volgens het CBS even groot als een jaar geleden.

Elders lichte daling of groei

De krimp in Groningen steekt schril af tegen de cijfers in andere provincies. Daar is sprake van een lichte daling of zelfs lichte groei.
In Friesland, Flevoland, Noord-Holland, Noord-Brabant en Utrecht was er een procent groei. In Zeeland, Overijssel en Limburg kromp de economie met ongeveer een procent. In Drenthe en Zuid-Holland bleef de economie gelijk.
Economische groei (krimp) tweede kwartaal 2023 ten opzichte van tweede kwartaal 2022:
De economische groei (krimp) in beeld
De economische groei (krimp) in beeld © CBS

Hoge energieprijzen

Los van Groningen, waren er op regionaal niveau wel grote verschillen, stelt het statistiekbureau vast. In industriegebieden werd de impact van hoge energieprijzen het meest gevoeld. Zo zorgden de hoge energieprijzen voor een krimp van vier procent in de regio Delfzijl.
Het CBS meldde vorige week dat de Nederlandse economie in het tweede kwartaal van dit jaar met 0,3 procent gekrompen is ten opzichte van het kwartaal ervoor. In het eerste kwartaal van dit jaar kromp de economie ook al en daarmee zitten we officieel in een recessie.