Voelbare aardbeving van 1.6 in Noord-Drenthe

Woningen in Winde
Woningen in Winde © Google Street View
'Duidelijk hoor- en voelbaar.' Dat schrijft een gedupeerde van een aardbeving in het Noord-Drentse dorp Winde dinsdagavond.
Winde, even ten westen van Eelde, was even na half negen dinsdagavond het epicentrum van een aardbeving met de kracht van 1.6 op de Schaal van Richter. Ook in Peize werd de beving gevoeld, schrijft een reageerder op AardbevingNL. 'Het leek op gedonder na een blikseminslag.'

Niet van Groninger gasveld

De beving is niet afkomstig van het Groninger gasveld, zegt Pauline Kruiver van het KNMI. 'Hij is afkomstig van een kleiner gasveld bij Vries. Deze beving is aan de rand van dat gebied. De beving heeft ook een sterkte dat ie nét gevoeld kan worden.'

Meer bevingen in Noordwest-Drenthe

De noordwestelijke hoek van Drenthe wordt niet vaak getroffen door een beving, maar het is niet uniek. Winde zelf was drie keer eerder het epicentrum. De vorige keer was in september 2020, toen met kracht 1.8. Ook toen was de beving afkomstig van het gasveld in Vries.
In het omliggende Eelde waren twee aardbevingen onder kracht 1.0, Peize en Peizermade waren elk één keer het epicentrum en in Nieuw-Roden was de laatste aardbeving in 1996.