Tanja Nijmeijer nog steeds overtuigd FARC-lid

Tanja Nijmeijer
Tanja Nijmeijer © archief
GRONINGEN - Tanja Nijmeijer staat nog steeds volledig achter de idealen van de Colombiaanse guerillabeweging FARC. Dat blijkt uit een tv-interview dat de NOS woensdagavond uitzendt.
Nijmeijer studeerde Spaans aan de Rijksuniversiteit Groningen. Na haar studie sloot ze zich aan bij de FARC. In 2007 kwam ze wereldwijd in het nieuws, nadat het Colombiaanse leger haar dagboek in handen had gekregen.
Het interview met de NOS is half november in de Colombiaanse jungle opgenomen. "Als je hier in de jungle zit en je hoort continu bombardementen en je hoort continu geweren; de enige reactie die je als guerrillera hebt, is schieten", zegt Nijmeijer in het gesprek.

Teken van leven

Het is het eerste teken van leven van Nijmeijer sinds lange tijd. Het Colombiaanse leger heeft bij diverse schermutselingen tientallen guerilla's gedood, onder wie enkele hoge FARC-leiders. Het was onzeker of Nijmeijer nog in leven was.
De FARC begon ooit als een idealistische beweging met als doel een socialistische staat op te richten, maar wordt al jaren gezien als een terreurbeweging die zich bezighoudt met ontvoering en drugshandel. De VS heeft Nijmeijer vorig jaar aangeklaagd voor haar rol bij het doden en ontvoeren van Amerikanen en een Colombiaan.