Big Bazar mag orde op zaken stellen: faillissement voorlopig van de baan

Big Bazar
Big Bazar © ANP
De noodlijdende koopjesketen Big Bazar, met onder meer winkels in Stad, Hoogezand, Delfzijl en Stadskanaal, krijgt de tijd om een faillissement af te wenden. De rechter heeft een zogeheten afkoelingsperiode afgekondigd waarin het bedrijf kan reorganiseren en afspraken maken met schuldeisers.
Door de bescherming komen alle recent door schuldeisers ingediende faillissementsaanvragen in de wacht te staan. De advocaat van de keten zegt dat Big Bazar komende tijd alle schuldeisers zal verzamelen en probeert om met hen tot een akkoord te komen.
Hoelang Big Bazar hiervoor precies de tijd krijgt van de rechter, is nog niet duidelijk. Daarover vindt op 7 september nog een zitting plaats. Big Bazar heeft gevraagd om een periode van vier maanden, schrijft persbureau ANP.
Big Bazar is in de problemen gekomen door betalingsachterstanden. Meerdere huurbazen zijn naar de rechter gestapt om het faillissement van de keten aan te vragen omdat ze maar niet uitbetaald krijgen. Ook leveranciers klagen.

'Dat we niet kunnen betalen is niet waar'

Big Bazar-topman Heerke Kooistra bleef de laatste tijd volhouden dat de financiële perikelen niet het einde van het koopjesconcern hoeven te betekenen. Zijn bedrijf zou wellicht langer nodig hebben om alle rekeningen te voldoen. 'Maar dat we het niet kunnen betalen is niet waar.'
Eerder zei Kooistra al dat hij twintig winkels die verlies lijden wil sluiten en voor nog eens twintig winkels huurverlagingen wil. Dat zou nodig zijn om de koopjesketen met in totaal 120 filialen en 1400 medewerkers 'gezond te houden'.