Instellingen

Brand Farmsum veroorzaakt door menselijke fouten

© Remy van Mannekes / archief

FARMSUM - De brand bij de natriumfabriek van Dow Chemical in Farmsum is het gevolg geweest van menselijke fouten. Dat heeft fabrieksdirecteur Joop de Guytenaer tegenover RTV Noord verklaard.

In eerste instantie verklaarde hij direct na de brand dat een kapotte afsluiter de oorzaak was. Het incident is voor het bedrijf reden de veiligheidsprocedures aan te scherpen.

Ketelwagon

In de vroege ochtend van maandag 7 november ging het mis bij de overslag van natrium uit een ketelwagon bij de fabriek. Enkele honderden kilo's natrium kwamen op de grond terecht. Dat ontketende een grote felle brand. Die veroorzaakte zoveel rook, dat de omgeving in een straal van zes kilometer moest worden afgezet.

De temperatuur in de vuurhaard liep zo hoog op dat de afsluiter op de ketelwagon is gesmolten. De wagon, met daarin de resterende onbekende hoeveelheid natrium, staat momenteel apart in een loods. Een methode om de wagon op veilige wijze leeg te halen, moet nog worden bedacht. Dow Chemical wil samen met specialisten van een Frans bedrijf, dat eigenaar is van de wagon en tevens de leverancier van het natrium, een oplossing vinden.

Tweede afsluiter

De Guytenaer verzekert dat er geen gevaar is voor nieuwe ongelukken. Boven op de versmolten afsluiter is een tweede afsluiter geplaatst. Bovendien is de ketelwagon getest op lekken. Dat is gebeurd door er stikstof in te spuiten. Metingen geven aan dat er geen stoffen weglekken.

Schade

Het productieproces heeft na de brand twee weken stilgelegen. De schade bedraagt op dit moment 250.000 euro, maar kan volgens De Guytenaer oplopen tot een half miljoen.