Website luchthaven Groningen Airport Eelde uit de lucht (update)

Website Groningen Airport Eelde
Website Groningen Airport Eelde © RTV Noord
De website van luchthaven Groningen Airport Eelde is al enkele uren onbereikbaar, mogelijk als gevolg van een ddos-aanval. Een pro-Russische hackersgroep beweert zo'n actie te hebben gericht tegen de luchthaven.
Directeur Meiltje de Groot kon niet bevestigen of het inderdaad om een ddos-aanval gaat. 'Daar weet ik ook gewoon te weinig van.' Bij een ddos-aanval versturen meerdere computers opzettelijk zoveel verzoeken op een server af dat ze vastlopen, waardoor bijvoorbeeld websites onbereikbaar worden.

Andere IT-systemen werken

De Groot noemt het vooral 'heel vervelend' dat dit gebeurt. Ze benadrukt dat andere IT-systemen van Groningen Airport Eelde nog gewoon werken. 'En echt cruciaal is het niet. Het is een informatiesite, vluchten worden vaak via de reisorganisaties geboekt. Daarbij is de vakantie bijna over. Er wordt in ieder geval heel hard door onze IT-ers aan gewerkt om de site weer in de lucht te krijgen. Vooral vervelend dat ze zich nu hier mee bezig moeten houden. Een aantal weken geleden gebeurde dit ook al en toen was de site zo weer online. Er wordt in ieder geval aan gewerkt.'

Schiphol

Schiphol had ook kort last van een ddos-aanval, laat een woordvoerder weten. Maar de website van de grootste luchthaven van het land bleef bereikbaar tijdens die aanval van 'nog geen halfuur', dankzij beheersmaatregelen van de IT-afdeling.
De hackersgroep, Net-Worker Alliance, beweert naast Groningen Airport Eelde en Schiphol ook de site van Maastricht Aachen Airport te hebben aangevallen, maar de site van die Limburgse luchthaven was zondag bereikbaar.
Het artikel is aangevuld met de reactie van directeur Meiltje de Groot.