'Middenmoter' Donar heeft selectie compleet en kan vooruit kijken: 'Nog veel werk te doen'

Curator Sander Vos en algemeen manager Jakob Klompien schudden elkaar de hand
Curator Sander Vos en algemeen manager Jakob Klompien schudden elkaar de hand © RTV Noord/Karel-Jan Buurke
Donar Groningen BV, zoals het 'nieuwe Donar' heet, kan zich eindelijk gaan richten op het nieuwe seizoen, na het verkrijgen van een licentie voor de BNXT League. 'Er is een team met een technische staf', aldus Jakob Klompien, die de club voorlopig leidt.
Donar speelt vrijdag in Wildervank de eerste officiële oefenwedstrijd en heeft achter de schermen, ondanks alle onzekerheid, al gebouwd aan een team voor komend seizoen, zo laat Klompien maandagochtend tijdens een persmoment weten.
'We hebben hierop geanticipeerd door middel van mondelinge afspraken en ontbindende clausules. Dat betekent dat we al een team hebben gevormd met een technische staf. Vandaag komt de laatste speler binnen. We zijn nog wel met een assistent-coach in gesprek. Wij verwachten daar over niet al te lange tijd zekerheid over te hebben', aldus de tijdelijke algemeen manager.
Kjeld Zuidema in actie op archiefbeeld
Kjeld Zuidema in actie op archiefbeeld © JK Beeld

Zuidema en Hollanders zijn gebleven

De eerste spelersnaam die officieel bekend is gemaakt, is die van Kjeld Zuidema. De speler uit eigen jeugd kwam de afgelopen drie seizoenen al uit voor de hoofdmacht van Donar en had een doorlopend contract, maar door het faillissement moest er opnieuw een overeenkomst komen. Dat is dus gelukt met de 22-jarige forward. Ook Sander Hollanders heeft een nieuw contract getekend bij Donar. De 21-jarige shooting guard speelt sinds vorige zomer in Groningen.
Leon Williams, die de afgelopen vier seizoenen voor Donar speelde, is niet akkoord gegaan met de aanbieding van de club. De licentiecommissie doet hier later een uitspraak over. Willem Brandwijk, die de afgelopen drie jaren in Groningen actief was, koos eerder al voor een avontuur in België bij Kangoeroes Mechelen.
Leon Williams en Maarten Bouwknecht (rechts) op archiefbeeld
Leon Williams en Maarten Bouwknecht (rechts) op archiefbeeld © JK Beeld

Deze week alle spelers bekend

Dat niet de gehele selectie gelijk bekend wordt gemaakt, is een bewuste keuze. 'Ik geef nu verder nog geen namen prijs. Onze spelers verdienen ieder persoonlijk hun eigen spotlight, zoals we dat voorheen ook hebben gedaan. Dat gaan we niet wijzigen en zeker niet dit jaar. Het zijn allemaal mannen die bewust voor Donar hebben gekozen en elke dag zullen we een tipje van de sluier oplichten', laat Klompien weten.
Klompien na twee gecancelde vakanties: 'Vermoeid en opgelucht'

Voorwaarden licentiecommissie

Ook werd toegelicht waarom Donar afgelopen vrijdag een licentie heeft gekregen om mee te mogen doen in de BNXT League. De licentiecommissie heeft daarbij centraal gesteld dat het nieuwe Donar geen voordelen mag hebben die voortvloeien uit het faillissement.
'We worden onder curatele gesteld', legt Klompien uit. 'Wij moeten liquiditeiten aanhouden, zodat we beperkt tot niet kunnen investeren. Onze schuldenverhouding moet heel scherp bewaakt worden en de oude bestuurders mogen niet terugkeren. Verder wordt het spelersbudget voor komend seizoen met een derde ingekort ten opzichte van een referentiejaar, namelijk 2019.'
Sander Hollanders op archiefbeeld
Sander Hollanders op archiefbeeld © JK Beeld

Als 'middenmoter' Europa in

Als resultaat van dat laatste punt, moet de doelstelling voor komend seizoen dan ook flink worden bijgesteld ten opzichte van voorgaande jaren. 'Een middenmoter met uitschieters naar boven, hopen we natuurlijk.' Donar speelt desondanks Europees komend seizoen. De Groningers spelen van 2 tot en met 5 oktober in Skopje een kwalificatietoernooi voor de FIBA Europe Cup. De tegenstanders zijn dan Rapid Boekarest (Roemenië), Rabotnicki (Macedonië) en Sabah (Azerbeidzjan).

Dit wordt het nieuwe bestuur

Verder werden de leden van de nieuwe Raad van Commissarissen bekendgemaakt: Rob Schuur (voormalig voorzitter College van Bestuur Noorderpoort en oud-voorzitter van Donar), Pieter Fennema (directeur financiën UMCG), Kor de Groot (directeur SSO-Noord), Martijn Vermeer (Senior Legal Counsel Gasunie) en Henk Jansen (namens investeerders). De fans en de gemeente moeten nog een kandidaat aandragen.
Klompien neemt de dagelijkse leiding van de club op zich, samen met Jack Suiveer, die in het verleden al eens in het bestuur van Donar zat. Al denkt de algemeen manager ad interim niet heel lang aan het roer te blijven. 'Ik denk dat er veel betere mensen zijn om Donar te leiden dan ik. Ik zal in ieder geval tot 1 januari zorgen dat de club in stabiel vaarwater komt. Voorlopig is er ook nog heel veel werk te doen', besluit Klompien.
De Donar-fans hebben zin in komend seizoen
De Donar-fans hebben zin in komend seizoen © RTV Noord/Karel-Jan Buurke

Oefenprogramma

De eerste oefenwedstrijd van Donar is komende vrijdag vanaf 19.30 uur in Wildervank. De tegenstander is dan het Engelse Leicester Riders. De week daarop verblijft Donar in Zwitserland voor drie oefenduels. Op zaterdag 16 september spelen de Groningers in Assen tegen Bremerhaven.
Een week later begint Donar aan de competitie met een thuisduel tegen Heroes Den Bosch.