Brinks schrijft tweede boek over Scholtenhuis

GRONINGEN - Historica Monique Brinks werkt aan een tweede boek over Het Scholtenhuis.
De titel van dit tweede deel is 'De daders'. Het eerste deel, 'De Daden' verscheen in 2009. Brinks verdiepte zich voor het tweede deel in de politie- en justitiedossiers van 124 mensen die er tijdens de oorlog werkten.

Dossiers

Tijdens het doorlezen van de dossiers trof ze een aantal opmerkelijk zaken aan. Zo constateerde Brinks dat veel van de mensen die in het Scholtenhuis werkten beschadigd waren door wat ze in hun jeugd hadden meegemaakt. Daarnaast stuitte Brinks op aanwijzingen dat er opmerkelijk veel buitenechtelijke relaties ontstonden waar ook nog eens kinderen uit voort kwamen.

Schrikbewind

Al in de eerste oorlogsmaand vorderden de Duitsers het Scholtenhuis en brachten daarin onder de Aussenstelle Groningen, de regionale afdeling van de Duitse geheime politie, de Sicherheitsdienst. De Aussenstelle had onder zich de provincies Groningen, Friesland, Drenthe en Overijssel. In de loop van de oorlog, en met name in de laatste bezettingsjaren, werd vanuit het Scholtenhuis een waar schrikbewind gevoerd dat uitgroeide tot de belichaming van het kwaad. Marteling, moord en doodslag waren aan orde van de dag in het pand aan de Grote Markt.

Sloop

Aan het eind van de oorlog is het Scholtenhuis door brand verwoest. Later werden de restanten ervan gesloopt. De meeste daders, mensen van de Sicherheitsdienst en hun Nederlandse handlangers, werden opgepakt en berecht. Een aantal van hen werd ter dood veroordeeld.