Sandra Beckerman en Jimmy Dijk hoog op kieslijst SP

Jimmy Dijk en Sandra Beckerman
Jimmy Dijk en Sandra Beckerman © ANP
Sandra Beckerman en Jimmy Dijk staan op respectievelijk plek twee en vier van de conceptkandidatenlijst die de SP heeft gepresenteerd voor de Tweede Kamerverkiezingen. De lijst wordt aangevoerd door Lilian Marijnissen.
Dat heeft de partij dinsdag bekendgemaakt. De twee Groningers zitten momenteel ook in de Kamer voor de partij.
Sandra Beckerman zit sinds 2017 in de Kamer en is onder andere bekend van haar strijd voor rechtvaardigheid voor Groningers en acties met huurders voor betere en betaalbare woningen. Tot 2017 was zij Statenlid in Groningen.
Eerder gaf zij aan dat ze twijfelde over de voortzetting van haar functie als Kamerlid. Dat kwam door de in haar ogen nonchalante en weinig inhoudelijke kabinetsreactie op de conclusies van het rapport naar aanleiding van de parlementaire enquête over de gaswinning. 'Daar kreeg ik een behoorlijke klap van', zei ze tegen RTV Noord.

Wrang

Jimmy Dijk is sinds enkele maanden Kamerlid en is woordvoerder zorg voor de partij. Eerder zat hij in de Groninger gemeenteraad. In de Tweede Kamer houdt hij zich bezig met het voorkomen van sluitingen van streekziekenhuizen en bezuinigingen in de ouderenzorg.
Dijk sprak zich eerder uit over de val van het kabinet: hij vond het wrang dat het kabinet niet viel naar aanleiding van de parlementaire enquête gaswinning.

Negen zetels

Momenteel heeft de SP negen zetels in de Kamer. De conceptkandidatenlijst wordt voorgelegd aan leden van de partij. Op het partijcongres van zaterdag 23 september wordt de definitieve kandidatenlijst vastgesteld waarmee de SP de Tweede Kamerverkiezingen in zal gaan. Die vinden in november plaats.