Jordy Kuiper is na 12 jaar terug bij jeugdliefde Donar: 'Jongensdroom in vervulling'

Jordy Kuiper op archiefbeeld
Jordy Kuiper op archiefbeeld © UNCG
Donar presenteert deze week alle nieuwe spelers voor het komende seizoen. Vandaag werden er weer twee bekendgemaakt: jeugdspeler Lars Jung (18), en Jordy Kuiper (28).
Vooral Kuiper is een opvallende naam. Hij is na een lang buitenlands avontuur weer terug op het oude nest. Hij begon in Groningen met basketballen en vertrok in 2012 naar Gran Canaria om te spelen voor de Canarias Basketball Academy. Vervolgens speelde hij vijf jaar in Amerika bij UNC Greensboro Spartans, voordat hij terugging naar Europa.

IJsland, Frankrijk en Spanje

De 2.06 meter lange forward begon vervolgens zijn professionele carrière bij Grindavík op IJsland. Daarna kwam hij een seizoen uit voor het Spaanse Cáceres (tweede niveau), het Franse CEP Lorient (derde niveau) en de afgelopen twee seizoenen speelde hij voor het Spaanse Valladolid (tweede niveau). Hij heeft altijd gezegd dat hij graag nog eens terug wilde keren naar zijn jeugdliefde Donar.

‘De plek waar het ooit begon’

‘Ik heb de afgelopen twaalf jaar een onvergetelijk buitenlands avontuur beleefd. Het voelt echt fantastisch om na al deze mooie hoogtepunten nu ook mijn jongensdroom in vervulling te zien gaan: spelen en knokken voor mijn stad en club. De plek waar het ooit allemaal begon. Ik kan niet wachten om jullie allemaal te zien in een bomvol Martiniplaza. Tot Donar!’, laat Kuiper weten op de website van de club.
Donar-coach Andrej Stimac vult aan: ‘Begrijp me goed, hij is niet geselecteerd omdat hij Groninger is, maar omdat zijn instelling mij bevalt.’

Topscorer

Lars Jung komt over vanuit de jeugd van Donar. De geboren en getogen Groninger is 1.91 meter lang en speelt op de guard-positie. In de onder-18-competitie was hij topscorer van het team.
Stimac legt uit: ‘Ik heb hem vorig jaar aan het eind van het seizoen zien spelen. Ik zag zijn potentie en met het oog op de intentie van Donar om te werken met groep regionale spelers was de keuze voor hem logisch. Het is nu aan hem om hard te werken en zich waar te maken op het hoogste niveau’, aldus de coach.

Selectie tot nu toe

De selectie bestaat nu voor zover officieel bekend uit Kjeld Zuidema, Sander Hollanders, Lars Jung en Jordy Kuiper. De buitenlandse aanwinsten worden later in de week bekendgemaakt.