Holland Norway Lines in zwaar weer: veerdienst naar Kristiansand ligt stil

De MS Romantika
De MS Romantika © Holland Norway Lines
Holland Norway Lines (HNL) koerst af op een faillissement: de rederij heeft uitstel van betaling aangevraagd. De vaarverbinding tussen het Duitse Emden en Kristiansand in Noorwegen ligt voorlopig stil.
Het is onbekend hoeveel passagiers die een afvaart vanuit Emden of Kristiansand hebben geboekt, zijn gedupeerd. Uit een mededeling op de website van HNL blijkt dat gestrande reizigers op zichzelf zijn aangewezen.
Volgens een woordvoerder van de Consumentenbond hebben gedupeerden rechten als het bedrijf daadwerkelijk op de fles gaat. Holland Norway Lines is namelijk lid van Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR). Deze stichting zorgt ervoor dat klanten die al geboekt hebben, hun geld terug kunnen krijgen. Klanten die vastzitten in Noorwegen vanwege de staking van het vaarverkeer, moeten teruggehaald worden.
Vanaf vorig jaar tot april dit jaar voer de MS Romantika, het schip waarmee de lijndienst werd uitgevoerd, nog vanuit de Eemshaven. Daarna maakte HNL korte tijd gebruik van een kade in Cuxhaven. Vanaf juni dit jaar was Emden de thuishaven voor de Romantika. De directie gaf destijds aan in de toekomst weer van de Eemshaven gebruik te willen maken. Maar het is de vraag of dat er nog van komt.

'Veel annuleringen en extra kosten'

HNL wijst naar het 'gedwongen' vertrek uit de Eemshaven als een van de oorzaken voor de huidige situatie. 'Een periode met veel annuleringen en extra kosten, maar ook met grote impact op toekomstige boekingen', meldt het bedrijf in een persbericht.
Tot oktober vorig jaar kon Holland Norway Lines gegarandeerd gebruikmaken van een aanlegkade van Groningen Seaports in de Eemshaven. Nadien gold 'wie het eerst komt, het eerst maalt.' Dat leidde er regelmatig toe dat geplande afvaarten niet door konden gaan, omdat de Romantika niet kon aanmeren. Passagiers kregen in die gevallen vaak op het laatste moment te horen dat hun reis niet doorging.

Eigen aanlegkade in Eemshaven kwam er niet

Holland Norway Lines wilde een eigen aanlegkade realiseren, maar het lukte niet om de tien tot vijftien miljoen euro aan investeringsgeld dat hiervoor nodig was bijeen te brengen. De kwestie leidde tot een verstoorde verhouding tussen de rederij en het havenschap.
In Duitsland kreeg de MS Romantika wél vaste aflegplaatsen, maar kennelijk zijn de financiële problemen het bedrijf toch boven het hoofd gegroeid. Eerder dit jaar scheerde de rederij ook al langs de afgrond. Leveranciers moesten geduld hebben voordat ze hun geld kregen.
Dankzij extra geld van investeerders kon HNL overeind blijven. Het ziet ernaar uit dat die investeerders nu alsnog de geldkraan hebben dichtgedraaid. Het is nog onduidelijk hoe dat precies zit; het bedrijf laat via financieel directeur Wilbert Boneschansker weten niet te reageren, zolang er nog geen bewindvoerder is benoemd.

400 medewerkers, 400.000 passagiers

Volgens de rederij is het personeel in Groningen en Kristiansand geïnformeerd over de situatie. In totaal zou het gaan om zo'n vierhonderd medewerkers. 'Sinds de start in 2022 hebben bijna 400.000 passagiers gevaren op de cruiseferry MS Romantika', aldus HNL in het eerder aangehaalde persbericht.
Update: dit bericht is aangevuld met meer informatie over de voorgeschiedenis en een reactie van de Consumentenbond