Gebruikte Lowlands-slaapzakken krijgen tweede leven in Ter Apel

Slaapzakken achterin de auto
Slaapzakken achterin de auto © RTV Noord
Als er geen andere plek was voor de slaapzakken die zijn gebruikt op festival Lowlands, zouden ze vernietigd worden. Maar mensenrechtenorganisatie MiGreat bedacht dat de slaapzakken in Ter Apel prima hergebruikt konden worden. Daarop besloot het festival om 1800 slaapzakken te doneren aan de stichting.
'We willen de slaapzakken gebruiken voor eventuele buitenslapers in Ter Apel', zegt Yljo van Donselaar, coördinator van de stichting. Dat er deze zomer tot op heden geen buitenslapers bij het aanmeldcentrum zijn geweest, was niet doorslaggevend, zo zegt hij. 'Vorig jaar werd dat ook gezegd', zegt hij ietwat cynisch. 'We zijn liever goed voorbereid, dat dat we achteraf nog slaapzakken moeten regelen', legt hij uit.
Mocht de hulporganisatie (een deel van) de slaapzakken uiteindelijk toch niet nodig hebben, dan komen ze óók goed terecht. Dan worden de slaapzakken naar Bosnië en Herzegovina, Polen en Litouwen gebracht, zodat vluchtelingen in die landen zich in de wintermaanden goed warm kunnen houden.

Wassen, drogen en terugbrengen

Alle ingebrachte slaapzakken zijn gebruikt en dus kon Van Donselaar nog wel wat helpende handen gebruiken om ze te wassen en te drogen, zodat de slaapzakken helemaal klaar zijn om hergebruikt te worden. MiGreat deed daarvoor eerder deze week een oproep. 'We zoeken vrijwilligers die de slaapzakken meenemen om te wassen, drogen, op te vouwen en weer terug te brengen', zegt hij. Een succesvolle oproep, want woensdagavond kwamen meerdere mensen langs om te helpen.
Twee van die helpende handen zijn van ecoloog Rick Middelbos. Hij is een van de vrijwilligers die koers zette naar de slaapzakkenopslagplaats in Ter Apel. Met een vrolijke, maar bedenkelijke 'hoe-krijg-ik-dit-voor-elkaar'-blik probeert hij zeventig slaapzakken in zijn auto te proppen. In zijn netwerk deed hij in navolging van MiGreat een oproep om de slaapzakken weer op te frissen. 'Op drie adresjes kon ik nog wel wat slaapzakken langsbrengen', zegt hij.

Verbaasd over hoeveelheid zooi

Dat juist Middelbos besloot om te helpen is geen toeval. Hij was onlangs zelf ook op Lowlands. 'En daar verbaasde ik me over de hoeveelheid zooi die er achterbleef en hoeveel verspilling er daardoor eigenlijk is', zegt de ecoloog. Hij sprak zich daar ook over uit, maar deed er verder nog niets mee, tot hij de oproep van MiGreat over de slaapzakken zag langskomen. 'Toen wilde ik graag een steentje bijdragen.'
Dat de stichting 1800 slaapzakken tot haar beschikking heeft voor mogelijke buitenslapers in Ter Apel, betekent volgens Van Donselaar niet dat er genoeg zijn. Elke slaapzak die wordt ingebracht aan de Viaductstraat 8 in Ter Apel is volgens hem welkom.