Hoop op aanblijven Johan Hove neemt toe bij FC Groningen

Johan Hove met FC Groningen in actie tegen Willem II
Johan Hove met FC Groningen in actie tegen Willem II © OrangePictures
Johan Hove is een dag voor het sluiten van de zomerse transferwindow nog altijd speler van FC Groningen. Op dit moment is er nog geen concrete belangstelling voor de Noorse middenvelder, al kan dat met de minuut veranderen. Maar als dat niet verandert staat Hove vrijdagavond waarschijnlijk aan de aftrap op bezoek bij TOP Oss.
Dick Lukkien moest de persconferentie voorafgaand aan de wedstrijd tegen TOP Oss donderdagmiddag noodgedwongen even stilleggen. De stem van de trainer bleek hoorbaar te zijn door alle geluidsboxen op het TopsportZorgCentrum en dat zorgde voor de nodige hilariteit. 'Marcel Groninger, melden', grapte Lukkien nog. Het euvel was snel opgelost, waarna er weer over kon worden gegaan tot de orde van de dag.
Ondertussen maakt FC Groningen zich niet alleen op voor de vierde competitiewedstrijd van het seizoen in Oss, maar ook voor het einde van de transfermarkt die tot en met 1 september duurt. Vóór zaterdagnacht hopen de Groningers nog afscheid te nemen van een aantal spelers, al is de transfermarkt daarna nog wel geopend in een aantal landen met minder aansprekende competities.
Hoop op aanblijven Johan Hove neemt toe bij FC Groningen

'Ik zie het wel'

De hoop dat Johan Hove het seizoen afmaakt in het groen-wit is de laatste tijd weer toegenomen. Zelf wil de middenvelder in afwachting van wat komen gaat liever niet met de pers praten. Maar, zo liet hij via de woordvoerder van FC Groningen weten, als hij vrijdag op het veld staat tegen TOP Oss, is hij na de wedstrijd bereid om vragen over zijn toekomst te beantwoorden.
'Er is nu een soort rust over hem heen gekomen', vertelt Lukkien. 'Eigenlijk zegt hij letterlijk tegen mij: ik zie wel wat er gaat gebeuren. Ik sluit een vertrek niet uit, maar het wordt wel steeds waarschijnlijker dat ook hier in Groningen een rol voor hem zou kunnen zijn.'

Toekomst spelers

Ondanks dat er meerdere spelers mogen vertrekken, laat Lukkien vooralsnog geen spelers in Groningen achter als de ploeg naar Brabant afreist. Zo is bekend dat de club meewerkt aan een transfer van Tomas Suslov, Ragnar Oratmangoen, Joey Pelupessy en Daleho Irandust. Voor Jöel van Kaam, Kian Slor en Emmanuel Matuta volgt, ook als zij in de transferwindow geen andere werkgever vinden, hoe dan ook een passende oplossing.
De toekomst van Suslov speelt zich de komende tijd sowieso af buiten het eerste elftal van FC Groningen. De middenvelder is tot nader order met Liam van Gelderen uit de eerste selectie gezet. De Slowaak vertelde zelf aan Dagblad van het Noorden dat hij zijn verplichte sprintjes na de wedstrijd tegen Willem II niet had gedaan. Het is de afspraak dat spelers die tijdens een wedstrijd niet in actie komen, na afloop alsnog een aantal meters rennen.
Lukkien wilde niet inhoudelijk op de verbanning van zowel Suslov als Van Gelderen ingaan. 'Anders moet je elke keer communiceren over wat er gebeurt, dat wil ik gewoon niet. Ook om de jongens in bescherming te nemen. Dus ik denk dat wij over de inhoud niks te melden hebben, maar wel over het feit dat er keihard gewerkt moet worden binnen de club. Daar horen afspraken bij en ja, die hebben ze geschonden. Als je afspraken maakt, moet je die bewaken. En dat hebben we gedaan.'

Kansen creëren

Voor de wedstrijd tegen TOP Oss beschikt FC Groningen over een nagenoeg fitte selectie, waarin alleen Laros Duarte nog een vraagteken is. Tegen de Brabanders hoopt Lukkien dat zijn team beter omspringt met de mogelijkheden voor de goal.
'Wat we heel graag willen veranderen is dat we vanuit kansrijke situaties ook echte kansen creëren. Tegen Willem II ontbrak dat er met name in de tweede helft aan, waarin we wel heel vaak richting hun zestienmetergebied hebben kunnen spelen. Alleen dan was de laatste bal vaak niet goed genoeg, de voorzet niet goed genoeg of de bezetting voor de goal onvoldoende. Dus dat zijn dingen waar we aan moeten blijven werken.'

Vermoedelijke opstelling

Vermoedelijke opstelling van FC Groningen tegen Willem II
Vermoedelijke opstelling van FC Groningen tegen Willem II © RTV Noord