Donar maakt selectie compleet met drie Amerikanen

John Meeks op archiefbeeld
John Meeks op archiefbeeld © Donar
Donar heeft de laatste nieuwe aanwinsten voor het nieuwe seizoen bekendgemaakt. Het gaat om de Amerikanen John Meeks (24), Dakota Quinn (26) en Theo John (25)
John Meeks werd geboren in Burlington, North Carolina. Hij is een 1.97 meter lange small forward, die werd opgeleid bij Bucknell Bison. Vervolgens speelde hij een extra jaar bij Charleston Cougars. Het afgelopen seizoen kwam hij uit voor Kouvot op het hoogste niveau van Finland, waar hij gemiddeld 18,3 punten, 6,0 rebounds en 1,5 assist maakte.
Meeks wordt op de site van Donar omschreven als een speler die buitengewoon atletisch is, zeer beweeglijk en snel. Hij maakt gemakkelijk de drive naar de basket, maar kiest net zo eenvoudig voor de driepunter wanneer hij de ruimte krijgt. Hij heeft een contract getekend voor één seizoen.
Dakota Quinn is de nieuwe center van Donar
Dakota Quinn is de nieuwe center van Donar © Donar

Center

Dakota Quinn komt uit Nashville, Tennessee, en is een 2.06 meter lange center. Ook hij heeft een contract getekend voor één seizoen.
Quinn speelde college voor Samford University, Kentucky Wesleyan en MidAmerica Nazarene. Zijn eerste buitenlandse avontuur was bij Barreirense op het hoogste Portugese niveau. In het seizoen 2021-2022 vond hij geen club, vanwege de Covid-perikelen. Het afgelopen jaar speelde hij voor Soleuvre in Luxemburg, waar hij gemiddeld goed was voor 16,8 punten en 11,6 rebounds per wedstrijd.
Donar-coach Andrej Stimac over Quinn: ‘Vorig jaar speelde hij in Luxemburg, dus hij zal moeten wennen aan een hoger niveau. Hij zal in eerste instantie vooral verdedigend kunnen bijdragen. Hij heeft de snelheid, dus we verwachten dat hij zijn rol verder kan uitbouwen.’

'Nachtmerrie'

De laatste speler die Donar bekendmaakte, is Theo John uit Minneapolis, Minnesota. Hij kan zowel op de forward- als de centerpositie uit de voeten en tekent voor één seizoen in Groningen. De 2.06 meter lange Amerikaan speelde voor Marquette University en daarna voor Duke University. Afgelopen zomer kwam hij uit in de NBA summer league voor de Timberwolves.
Theo John
Theo John © Donar
'Theo probeert zich Europees waar te maken en dit is zijn kans om een key player te worden', zegt Stimac. 'Hij is veelzijdig en ik vind hem goed in onze speelstijl passen.' Theo John: 'Ik ben atletisch gezien een nachtmerrie voor iedere tegenstander en ik hou van verdedigen. Ik heb deze club gekozen vanwege de enthousiaste fanbase en ik kijk er naar uit om een show te geven als de lichten aangaan.'

Selectie

De selectie van Donar ziet er als volgt uit: Lars Jung, Kjeld Zuidema, Sander Hollanders, Jordy Kuiper, Sam van Oostrum (Eng/Ned), David Gabrovsek (Slovenië), Justinas Ramanauskas (Litouwen), Karolis Babušis (Litouwen), John Meeks (VS), Dakota Quinn (VS) en Theo John (VS).

Eerste oefenduel

Vrijdagavond speelt Donar de eerste officiële oefenwedstrijd in aanloop naar het nieuwe seizoen. De Groningers spelen dan vanaf 19.30 uur in Wildervank tegen het Engelse Leicester Riders.