Aardbevingsnieuws juli 2023: versterking niet snel genoeg; Rutte naar Groningen

Een scheur in een muur
Een scheur in een muur © Sirina Scheppers
Juli staat in het teken van maatregelen rondom het versterken van huizen in het aardbevingsgebied. Meer mensen krijgen een schadevergoeding van het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) en demissionair premier Mark Rutte brengt een werkbezoek.
Op 4 juli maakte Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) bekend dat de versterking in het bevingsgebied niet snel genoeg ging. Het doel om in 2028 alle bewoners een veilig onderkomen te bieden, komt daarmee in gevaar. 'Er wordt veel gesproken, maar weinig gerealiseerd', zegt inspecteur-generaal Theodor Kockelkoren. 'Het tempo moet drie keer zo hoog als nu.'
Vlak erna komt het kabinet met 28 maatregelen om de schadeafhandeling en versterking van huizen te verbeteren naar aanleiding van de conclusies van de parlementaire enquêtecommissie gaswinning. De helft van die maatregelen zijn (deels) gestart. Van het merendeel van de overige maatregelen is de startdatum bekend.

Meer geld voor slachtoffers aardbevingsschade

Tienduizenden Groningers die aanspraak hebben gemaakt op de smartengeldregeling van het IMG, krijgen extra geld. Dat werd op 5 juli bekend. Het gaat om vergoeding voor immateriële schade: alle stress, verdriet en leed bij gedupeerden dat veroorzaakt is door de gasproblematiek.
Een versterkt huis met ingevoegd bankbiljetten
Een versterkt huis met ingevoegd bankbiljetten © RTV Noord
De maatregelen gaan met terugwerkende kracht in, het IMG gaat kijken of alle ongeveer 70.000 gedupeerden die al een vergoeding hebben gekregen, recht hebben op een hogere vergoeding.

Rutte brengt werkbezoek aan Groningen

Na de val van het kabinet werd het werkbezoek dat premier Rutte en staatssecretaris Vijlbrief aan Groningen zouden brengen verzet. Op 12 juli sprak gasgedeputeerde Susan Top (partijloos) met de staatssecretaris. 'Zowel wij als de staatssecretaris hebben het idee dat er voldoende draagvlak is in Den Haag om op volle kracht door te gaan.'
De Groninger Bodem Beweging (GBB) en het Groninger Gasberaad zijn bang dat de val van het kabinet vertraging betekent voor de wet die moet bepalen wat er gaat gebeuren na het sluiten van het gasveld. 'In het verleden is bij de versterking al een paar keer op pauze gedrukt, ook tijdens de formatie van het vorige kabinet. Dat heeft weinig goeds gedaan voor Groningen, dat moeten we beslist niet hebben', zegt Jan Wigboldus van de GBB.
De provincie Groningen noemt het 'ongelooflijk' dat het kabinet niet is gevallen over de parlementaire enquête naar de aardbevingsschade, maar wel over de asielcrisis.

Oproep: houd de gaskraan dicht

Groningers doen op 19 juli een oproep aan de Raad van State tijdens behandeling van het gaswinningsplan 2022-2023 om de gaskraan dicht te doen en te houden. Mensen onderschatten de 'maatschappelijk ontwrichtende invloed van de jarenlange gaswinning en alle ellende die dat heeft opgeleverd'.
Aan het eind van de maand wordt toch door Vijlbrief getest hoe snel gaslocaties weer open kunnen in het geval dat de kraan weer open moet. De proef vond plaats in Siddeburen.

Discussie gasmolecule weghalen A7

Het kunstwerk de Gasmolecule staat al sinds 2009 naast de A7. Het is een veelbesproken en omstreden kunstwerk. GroenLinks in Provinciale Staten wil onderzoeken hoe relevant het nog is voor de Groningers. In overleg met de inwoners moet gekeken worden wat er met het standbeeld moet gebeuren. De kunstenaar zelf is het hier niet mee eens en zegt dat het hoort bij de canon van Nederland.
Het gasmolecule langs de A7 ter hoogte van Hoogezand.
Het gasmolecule langs de A7 ter hoogte van Hoogezand. © Wiebe Klijnstra/RTV Noord

Andere verhalen:

Overzicht aardbevingen in juli 2023:

- 9 juli 2023 om 03.08 uur, Appingedam: kracht 1.5
- 21 juli 2023 om 05:57 uur, Uithuizen: kracht 0.4