Made in Grunn: Het gele goud van Airolube

Medewerkers van Airolube met Henk Jan Moorlag in het midden
Medewerkers van Airolube met Henk Jan Moorlag in het midden © Loek Mulder/RTV Noord
Waar een met zwart kettingvet besmeurde kuit toe kan leiden. Het was de aanzet voor Airolube in Stadskanaal, dat nu een heel assortiment smeer- en onderhoudsmiddelen voor fiets, auto, motor en tractor op de markt brengt.
Terug van een fietsritje was het weer eens zover. Even had John Borgesius niet opgelet en daar had hij de ergerlijke afdruk van de ketting op zijn been staan. Al pratende over die smeerboel ontstond bij de broers Borgesius het idee om kettingolie te ontwikkelen uit plantaardige grondstoffen.
John en Goedhart Borgesius zijn telgen van de Oost-Groninger bakkerijfamilie Borgesius. In het bakkerijbedrijf hebben ze geen actieve rol. Wel zijn ze eigenaar van Borgesius Group en de Verborg Group. Met deze bedrijven houden de gebroeders zich bezig met de in- en verkoop van plantaardige oliën en vetten en het raffineren ervan. Dat doen ze onder meer in een onlangs in Farmsum opgezette bio-raffinaderij.

Goede smering

‘Het geeft een enorm goede smering’, zegt Henk Jaap Moorlag (32) over de van Drents koolzaad gemaakte kettingolie die werd bedacht. Moorlag is verkoopdirecteur bij Airolube en was een zeer succesvol mountainbiker. Hij werd Nederlands kampioen bij de beloften en vergaarde een fraaie internationale erelijst. Als het over smering gaat, kan Moorlag het dus weten, kun je zeggen.
Wij willen de branche verduurzamen
Henk Jaap Moorlag - verkoopdirecteur Airolube
Geholpen door het Europese Leader-programma en een provinciale subsidie zetten de gebroeders Borgesius in 2020 in Stadskanaal een aanvankelijk bescheiden fabriekje op voor de productie van onder andere de smeerolie. Voor Airolube werd de koolzaadolie het gele goud. De fietsbranche zag het wel zitten en fietsers liepen er warm voor. Het verkoopargument dat het een plantaardig product is, lijkt daarbij aan te slaan. ‘Wij willen de branche verduurzamen’, zegt Moorlag.
Het inpakken van ruitensproeiervloeistof
Het inpakken van ruitensproeiervloeistof © Theo Sikkema/RTV Noord
Naast de olie, die ook in garages en door boeren veel wordt gebruikt, ontwikkelde Airolube een reeks onderhouds- en reinigingsmiddelen uit plantaardige ingrediënten: ontvetters, poetsmiddelen, kogellagervet, montagepasta etc.

Liever niet iets chemisch

Veel van wat er aan dergelijke producten op de markt is heeft een chemische of fossiele herkomst en is om die reden niet goed voor het milieu. Maar al die chemie hoeft volgens Moorlag helemaal niet, want de plantaardige producten van de Airogroup, zoals het moederbedrijf nu heet, doen het even goed en ze zijn veelal biologisch afbreekbaar.
De Airogroup streeft er nu naar een complete lijn onderhouds- en reinigingsmiddelen op basis van plantaardige grondstoffen op de markt te brengen. Dat is trouwens niet altijd even eenvoudig, vertelt Moorlag.
‘Er zijn hoofdpijnprojecten waar we al anderhalf jaar aan werken. Niet alle producten zijn even gemakkelijk te maken in een volledig plantaardige samenstelling. En de eigenschappen van het eindproduct moeten wel goed zijn.’ En soms lukt het ook gewoon (nog) niet helemaal, dan moet er toch een chemisch goedje bij dat minder goed is voor mens en omgeving.
'We willen marktleider worden op het gebied van groene chemie'

Tijd is rijp voor plantaardig

Maar de tijd is rijp voor de plantaardige middelen, zegt Moorlag. Mensen kopen liever iets dat minder schadelijk is voor het milieu. De fietsenbranche begint ook aan de plantaardige varianten te wennen. ‘Als men merkt dat het net zo goed werkt, dan trekken we ze vaak wel over de streep.’
We zijn nu drie jaar bezig en we zijn goed op weg
Henk Jaap Moorlag
‘Een stukje bewustwording creëren’, aldus Moorlag. Zonder marketing lukt dat niet. Via flitsende filmpjes op onder meer Instagram bereikt Airolube heel gericht zijn fietsende doelgroep. Het bedrijf sponsort daarnaast een wielerploeg en een aantal jonge renners. Moorlag ziet Airolube al voor zich als (co-)sponsor van een professionele wielerploeg.

Dubbele groeicijfers als ambitie

Voor de fietsenbranche heeft de Airogroup het assortiment nu wel ongeveer compleet. Wat volgt is uitbreiding van de automotive-lijn. Moorlag: ’We zijn nu drie jaar bezig en we zijn goed op weg. In de fietsenbranche slaat het concept aan en in de automotive zie ik het met verduurzaming dezelfde kant op gaan.’
Volle flesjes rollen van de band
Volle flesjes rollen van de band © Theo Sikkema/RTV Noord
Aan ambities geen gebrek bij de Airogroup. ‘Met Airolube zetten we in op een groei van tien à twintig procent per jaar in de fietsenbranche en in 2030 willen we marktleider zijn in de Benelux.’
Het product
Wat: Smeer en onderhoudsmiddelen voor fiets, auto, motor en landbouwvooertuigen
Wie: Airogroup BV
Waar: Stadskanaal
Aantal Werknemers: 14
Cijfers: 400.000 verpakkingen per jaar variërend van honderd milliliter flesjes tot 20 liter jerrycans