Zomers warm in september: hoe bijzonder is dat?

Mensen genieten van het zomerweer op het strand van Delfzijl.
Mensen genieten van het zomerweer op het strand van Delfzijl. © ANP / Hollandse Hoogte Venema Media
De meteorologische herfst is vrijdag begonnen. Maar komende week wordt het alles behalve herfstachtig in onze provincie. De zomer gaat nog even door, met zelfs temperaturen tot zo'n dertig graden. Waarom wordt het nu ineens zo warm?
Dat heeft te maken met het hogedrukgebied dat nu boven Nederland hangt, legt RTV Noord-weerman Gert Voerman uit. ‘Deze trekt langzaam naar het oosten. Hierdoor draait de stroming naar het zuidoosten en die neemt warme lucht mee.’

Op naar de 29 graden

In Groningen betekent dit dat in het zuiden van de provincie de temperaturen de komende dagen kunnen oplopen tot wel 28 of 29 graden. Aan de kust zal dit iets koeler zijn, daar liggen de temperaturen zo rond de 24 graden. Ook op de Waddeneilanden blijft het in eerste instantie nog koeler.
Zo'n serie van warme dagen in september is wel bijzonder
Gert Voerman - Weerman

Geen regen?

De gebruikelijke regen of onweersbuien na een warme week blijven waarschijnlijk uit. ‘Dat heeft met het hogedrukgebied te maken', zegt Voerman, ‘daardoor kunnen er geen wolken ontstaan. Misschien wel wat stapelwolkjes her en der.’
Dat het nog zo warm wordt in september, is volgens de weerman niet bijzonder. ‘Maar dat het zo’n serie van dagen is, is wel bijzonder.’ aldus de weerman.

Zonkracht laag

‘De zonkracht is vergelijkbaar met die van eind maart.’ Deze ligt komende week rond de vijf tot zes. Bij een onbeschermde huid kan deze binnen twintig minuten blootstelling toch wat verbranden. ‘Dus smeren in de middag kan nooit kwaad'. adviseert Voerman.

Meer last van hooikoorts

Voor iedereen met hooikoorts is het wel even opletten de komende dagen. De meeste bloemen en planten zijn al wel (bijna) klaar met bloeien. Toch kan het warme weer ervoor zorgen dat je meer last van hooikoorts gaat krijgen.