Holland Norway Lines failliet verklaard (update)

De MS Romantika in de haven van Emden
De MS Romantika in de haven van Emden © ANP
Holland Norway Lines (HNL) vaart niet meer naar het Noorse Kristiansand. De rederij is maandag failliet verklaard door de rechtbank.
Dat bevestigt curator Hans Silvius. Oorzaak van het faillissement is het uitblijven van een serieuze overnamekandidaat, schrijft de rederij in een verklaring. 'De medewerkers van HNL in zowel Noorwegen als Nederland zijn vanochtend door de directie op de hoogte gebracht.'
Vorige week meldde het bedrijf dat het in financiële problemen was gekomen nadat het uit de Eemshaven moest vertrekken. Dat zorgde voor veel annuleringen en minder boekingen. Toch werd toen nog de hoop uitgesproken om gauw weer te kunnen varen naar Noorwegen. Afgelopen woensdag heeft Holland Norway Lines uitstel van betaling aangevraagd.
Holland Norway Lines meldt het faillissement 'ten zeerste te betreuren' en spreekt haar 'oprechte dank uit aan alle betrokkenen voor hun steun en begrip tijdens deze uitdagende periode.'

Verschillende havens

Vanaf vorig jaar tot april dit jaar voer de MS Romantika, het schip waarmee de lijndienst werd uitgevoerd, nog vanuit de Eemshaven. Daarna maakte HNL korte tijd gebruik van een kade in Cuxhaven. Vanaf juni dit jaar was Emden de thuishaven voor de Romantika. De directie gaf destijds aan in de toekomst weer van de Eemshaven gebruik te willen maken.

Geld kwijt

Mensen die nog een los ticket hebben voor een overtocht met de MS Romantika, zijn hoogstwaarschijnlijk hun geld kwijt. HNL geeft wel aan dat boekingen die zijn gedaan met een creditcard vaak worden gedekt door de kaartaanbieder. Ook raadt Holland Norway Lines aan de reisverzekeraar te benaderen.
Verder vallen alleen vakantiepakketten, met naast een overtocht ook een hotelaccommodatie, onder de voorwaarden van de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR). De reis moet bovendien geboekt zijn op de website van Holland Norway Lines.
'De garantie dekt geen reguliere overtochten en minicruises. Zodra we meer informatie beschikbaar hebben, zullen we contact opnemen met passagiers die een vakantiepakket hebben geboekt.'
Ook moeten reizigers die op dit moment nog in Noorwegen verblijven met alternatief vervoer thuis zien te komen. Het schip ligt momenteel in het Duitse Emden en vaart niet meer uit.
Dit bericht is aangevuld met tekst uit een schriftelijke verklaring van Holland Norway Lines.