Instellingen

Onderzoekers verklaren bindingsangst buidelmees

© Sven-Erik Magnusson

GRONINGEN - Je nest bouwen, meteen scheiden en gokken dat je partner de kinderen grootbrengt, lijkt voor de buidelmees een goede voorplantingsstrategie. Onderzoekers van de RuG weten inmiddels waarom.

Onderzoekers van de RuG en van de Universiteit van Bath hebben een model ontwikkeld waarmee het vreemde voortplantingsgedrag het vogeltje tot op zekere hoogte kan worden verklaard. Professor Franjo Weissing van het Centre for Ecological and Evolutionary Studies van de RuG leidde het onderzoek.

Buidel
De paartijd van buidelmezen duurt vier maanden, van april tot en met juli. Het mannetje begint de paarperiode met het bouwen van een heel ingewikkeld nest dat als een grote buidel in een boom hangt. Maar met de uiteindelijke afwerking wacht het mannetje. Hij gebruikt het basisnest om een vrouwtje te lokken waarna hij het afmaakt zoals zij het verder wenst.

Scheiden

Een snelle klusser is de mannetjesvogel echter niet; het afmaken van het nest duurt soms wel twee weken. Maar als het nest eenmaal klaar is, 'scheidt' ofwel het mannetje ofwel het vrouwtje van zijn/haar partner en verlaat het nest. In ongeveer 30% van de gevallen verlaat zowel het mannetje als het vrouwtje het nest.

Snowdrift

Het model dat het beste bij het paargedrag van de vogels paste, is de snowdrift game, een theorie die vaak wordt gebruikt om de evolutie van menselijke samenwerking te verklaren. De theorie achter dit principe is dat wanneer twee voertuigen vastzitten in een sneeuwstorm en de inzittenden van beide voertuigen alleen kunnen overleven door een tunnel naar elkaar toe te graven, beide partijen evenveel voordeel hebben van het graven van een tunnel. Maar elke partij kan ook wachten tot de andere partij de tunnel heeft gegraven.

Gokken

De vogels gokken dus of de andere ouder al dan niet blijft om het nageslacht groot te brengen. De ouder die blijft, levert de grootste inspanning en kan in het seizoen niet meer opnieuw paren, maar beide ouders hebben profijt bij deze situatie. In sommige gevallen gaat het mis en verlaten beide ouders het nest nadat de eieren zijn gelegd, met als gevolg dat er geen nageslacht ontstaat.