Expeditie Nederland zoekt de verdwenen dorpen in Groningen op

Een dorp in Groningen
Een dorp in Groningen © RTV Noord
Maandagavond is een nieuw seizoen van Expeditie Nederland van start gegaan. In de eerste aflevering zijn items over verdronken of verdwenen dorpen te zien.
In Groningen verdwenen Oterdum, Heveskes en Weiwerd in een snel tempo in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw.
Er werd een gasbel ontdekt en een dikke zoutlaag. De verwachting was dat de grondstoffen zouden zorgen voor een explosieve groei van de industrie in Delfzijl, maar daar was ruimte voor nodig.

Grafstenen

Die ruimte werd gevonden waar de dorpen Heveskes, Weiwerd en Oterdum lagen. Folly Kamminga werd geboren in Oterdum, een dorp met zo'n 100 inwoners. De huizen en de kerk gingen tegen de vlakte, alleen de grafstenen herinneren nog aan het dorp.
'De graven zouden geruimd worden', zegt Kamminga, 'maar ze mochten blijven. De stenen zijn wel weggehaald en later weer teruggeplaatst.' Hij was 20 jaar toen hij moest verhuizen. 'Mensen werden gewoon overvallen en zodra er een huisje leegkwam, ging die direct tegen de grond.'

Aldel

Ook van Heveskes en Weiwerd is weinig meer over. Heveskes lag waar nu de fabriek Aldel staat. Alleen de kerk is nog over. En van Weiwerd is er niks meer. Nieuw aangelegen paden laten zien hoe het er ooit uitzag.
Bekijk hier de reportage over verdwenen dorpen in Groningen:
Expeditie Nederland zoekt de verdwenen dorpen in Groningen op
In Expeditie Nederland berichten verslaggevers van de regionale omroepen en het Caraïbisch Netwerk over onderwerpen die ons allemaal raken, maar die per provincie een ander verhaal opleveren. Het programma is tot komend voorjaar wekelijks op maandag te zien bij Omroep Max op NPO 2, vanaf 18:30. Voor RTV Noord maakt verslaggever Steven Radersma regelmatig reportages voor dit programma.