Koningin Máxima praat met Groningse jongeren over mentale problemen: 'School moet een thuis zijn'

Koningin Máxima luistert aandachtig naar de verhalen
Koningin Máxima luistert aandachtig naar de verhalen © Eva Hulscher/RTV Noord
Hare Majesteit Koningin Máxima was dinsdag op werkbezoek in onze provincie. Het bezoek stond vooral in het teken van psychische problemen bij jongeren in Groningen.
Máxima is erevoorzitter van MIND Us, een organisatie die jongeren helpt grip te krijgen op hun mentale gezondheid.
Eén op de drie kinderen in Groningen heeft een slechte psychosociale gezondheid. Vergeleken met de rest van Nederland maken jongeren hier relatief veel gebruik van jeugdhulp en langjarige hulpverleningstrajecten, bijvoorbeeld door armoede en aardbevingsproblematiek.
Eva Hulscher was aanwezig en vertelt over het bezoek van de koningin:
Koningin Maxima laat goede indruk achter bij kinderen in Groningen: 'Dit maak ik niet snel meer mee'

Preventieve hulp

Tijdens haar werkbezoek kreeg de koningin uitleg over het programma Mentaal Gezond Groningen. Daarin werken het UMCG, gemeenten, de provincie, diverse onderwijsinstellingen, GGZ en GGD samen. Doel is om een preventief hulpaanbod te realiseren voor kinderen met mentale problemen. Het streven is om binnen tien jaar de instroom in de geestelijke gezondheidszorg met tien procent te verminderen.
Mag ik met u op de foto, koningin? 'Ja, kom maar!'

School als thuis

Verder woonde koningin Máxima een deel van een STORM-docententraining bij. STORM staat voor Strong Teens and Resilient Minds en richt zich op jongeren in het voortgezet en het middelbaar beroepsonderwijs. In de training leren docenten hoe zij signalen van somberheid bij leerlingen herkennen en hoe ze hierover het gesprek met hen kunnen aangaan. Maxima gaf aan dat het haar niet makkelijk lijkt om dan de juiste vragen te stellen. 'Die vroege signalen zijn heel belangrijk. Ik denk dat het een proces is om de vragen te durven stellen. ' Ze zou graag zien dat school een thuis is voor kinderen.
Op het Ubbo Emmius in Stadskanaal starten ze dit schooljaar met STORM. Schoolpsycholoog Olaf Vos mocht de koningin daarover vertellen en is blij met de aandacht voor het project, 'Ik vind het met name belangrijk dat niet alleen wij hier enthousiast over zijn. Ik hoop dat ook andere scholen denken dat is iets heel leuks en daar willen wij ook wat mee. Je doet het voor de jongeren en die hebben er echt baat bij.'
Koningin Máxima tijdens haar werkbezoek
Koningin Máxima tijdens haar werkbezoek © Eva Hulscher/RTV Noord
De koningin ging ook in gesprek met kinderen zelf, bij Jimmy’s Groningen. Daar komen jongeren samen om elkaar te ondersteunen en een beter netwerk op te bouwen. De koningin liet een goede indruk na. 'Ik vond het hartstikke gaaf', vertelt Charlotte Rozeboom. 'Ze is heel open, praatte met iedereen en dat was echt geweldig. Ze laat zien dat we allemaal normale mensen zijn en niet zoveel van elkaar verschillen.' Naast haar zat Jeison Lopes Neves. Ook hij kreeg persoonlijke aandacht van Maxima. 'Het was best wel spannend. Ze wou weten hoe het met me gaat in de thuissituatie en met school, wat ik later wil worden en hoe lang we bij Jimmy's rondlopen. Het was mooi om mee te maken.'
Maxima praat met Charlotte en Jeison
Maxima praat met Charlotte en Jeison © Eva Hulscher/RTV Noord

Openen hogeschooljaar

Later op de middag opende koningin Maxima op de Hanzehogeschool in Stad het studiejaar. Ze hield er een speech met het thema 'Je doet ertoe!'.