Video: Een kijkje in de studio's bij onze Songfestivalkandidaten

De drie acts die een gooi doen naar een plekje in het Regio Songfestival. V.l.n.r. Jan Henk de Groot, Wat Aans! en Irene en Suze Wilkens
De drie acts die een gooi doen naar een plekje in het Regio Songfestival. V.l.n.r. Jan Henk de Groot, Wat Aans! en Irene en Suze Wilkens © Fotobewerking RTV Noord
Na maanden zwoegen is vrijdag de grote dag voor Jan Henk de Groot, Irene en Suze en de rappersformatie Wat Aans!: hun inzendingen voor het Regio Songfestival zijn af.
De nummers worden vrijdag bekendgemaakt, maar voor die tijd dook RTV Noord met de artiesten de studio's in. Dat resulteerde in een uniek kijkje achter de schermen.

Wat Aans!

We trappen af in Stadskanaal in de studio van Jeroen Russchen. De producer is een vast onderdeel geworden van Wat Aans!, dat verder bestaat uit Rik Baptist en Teun Heuvel.
De rappersformatie is bekend van hits zoals ‘Trilploat’, ‘Sjomp’ en ‘Grunnegs Hoop’. Wie weet gaat ‘Wakker in Grunn’ ook wel door het dak, want dat is de inzending van de mannen. Een nummer waarin gerapt en gezongen wordt over Groningen en de bijbehorende problemen, zoals de situatie in Ter Apel en natuurlijk alle ellende in het bevingsgebied.
Wat Aans! bereidt zich voor op Regio Songfestival

Irene en Suze

Irene Wilkens en dochter Suze hebben het nummer geschreven tijdens hun vakantie. Het idee was om samen een nummer te schrijven, maar Suze kreeg vleugels. Binnen no-time had zij een tekst en melodie bedacht. Irene was direct verkocht: dit moét het nummer worden!
Het nummer heet ‘Ongeoorloofde gedachten’ en gaat over de zaken waar de twaalfjarige Suze tegenaan loopt, en waar Irene een relativerende stem in heeft. De twee zingen tijdens de opnames ook tegenover elkaar, om een zo mooi mogelijk resultaat te krijgen.
Irene Wilkens en dochter Suze genieten van hun tijd samen in de studio

Jan Henk de Groot

Dan komen we uit bij Jan Henk de Groot, die als enige van de drie kandidaten alleen op het podium staat. Hij schreef het nummer ‘Stiltecoupe’ in de trein naar Berlijn.
Het is een persoonlijk nummer dat onder andere gaat over het verlies van zijn vader. Jan Henk was jarig in Berlijn en het was tegelijkertijd de eerste verjaardag zonder zijn vader. Het heeft geleid tot een gevoelig nummer, waarin Jan Henk zich van een andere muzikale kant laat zien. Er wordt, zoals hij het zelf eerder beschreef, gebruik gemaakt van ‘elektronica en dikke gitaren’.
Jan Henk schreef in stiltecoupé een nummer over zijn vader

Breng jouw stem uit!

Nieuwsgierig geworden naar de volledige nummers? Nog heel even volhouden! Vrijdag komen alle artiesten in Noord Vandaag om hun nummer te laten horen. Vanaf dat moment openen ook de stembussen. Jij bepaalt wie de afvaardiging namens de provincie Groningen wordt. Wie moet volgens jou naar het Regio Songfestival in Utrecht?