'Vuurbol geen komeet maar ruimte-afval'

GRONINGEN - De vuurbol die zaterdagavond boven Groningen een spectaculaire lichtshow verzorgde is volgens Groninger sterrenkundige Theo Jurriens geen komeet maar een brokstuk afkomstig van een raket.
De vuurbol, door de meldkamer Noord Nederland een komeet genoemd, verscheen rond half zes laag aan de hemel. De bol bewoog opvallend traag en spatte vervolgens spectaculair uiteen. De vuurbol was ruim 20 seconden zichtbaar en bewoog zich van het zuidwesten naar het zuidoosten. De lichtshow zorgde voor de nodige opschudding. Een aantal mensen dacht dat het om een neerstortend vliegtuig zou gaan.
De Groninger sterrenkundige Theo Jurriens is van mening dat het niet om een komeet gaat maar om een stuk ruimte-afval. Mogelijk is het een brokstuk afkomstig van de Sojoez-raket waar onder meer André Kuipers mee naar het ruimtestation ISS is gebracht. Volgens Jurriens blijkt uit berekeningen dat gaat het om de laatste trap van het afgeworpen materiaal van de raket. De mensen die de vuurbol hebben gezien mogen zich gelukkig prijzen, volgens Jurriens is het ' een once in a lifetime experience' om gedurende zo'n lange tijd een vuurbol aan de hemel te zien. Bekijk bewegende beelden van de vuurbol