75.000 reizigers de dupe van failliete Holland Norway Lines

De MS Romantika
De MS Romantika © Holland Norway Lines
Zo'n 75.000 mensen die een overtocht naar Noorwegen hadden geboekt bij Holland Norway Lines (HNL) zijn de dupe van het faillissement. Dit zegt curator Hans Silvius van de rederij, die maandag failliet ging. Silvius kan niet zeggen of en hoe klanten gecompenseerd worden.
Holland Norway Lines zei eerder dat het bedrijf in de financiële problemen kwam nadat het niet meer mocht vertrekken uit de Eemshaven. Dat zorgde voor veel annuleringen en omboekingen.

Boekingen tot ver in 2024

In totaal kunnen door het faillissement dus 75.000 boekingen niet meer doorgaan. 'Dat is een grote teleurstelling voor veel mensen. Er waren al boekingen tot ver in 2024 gedaan.' Het aantal geboekte reizen laat zien dat de veerboot in trek was bij reizigers. Sinds de start van de overtochten, anderhalf jaar geleden, vervoerde HNL al 400.000 passagiers.

Krijg je wel of geen geld terug?

De mensen die nog een ticket hadden, zijn volgens Silvius in de meeste gevallen hun geld kwijt. Alleen pakketreizen, met naast een overtocht ook een hotelovernachting, vallen onder de voorwaarden van de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR). Deze reizen vallen onder een bv die wel bij de SGR is aangesloten.
Losse reizen die betaald zijn met een credit card worden volgens HNL vaak gedekt door de kaartaanbieder. Silvius heeft minder hoop voor mensen die online via Ideal of een soortgelijk betaalsysteem hebben betaald. 'Dan ben je in de meeste gevallen je geld kwijt.' De curator adviseert gedupeerde reizigers contact op te nemen met hun reisverzekering.

Nog gesprekken met overnamepartijen

Sinds juni voer de rederij met de MS Romantika vanuit het Duitse Emden naar Kristiansand in Noorwegen. Holland Norway Lines huurde dat schip, Silvius meldt dat de eigenaar de ferry inmiddels heeft teruggenomen.
Het kwijtraken van het schip maakt de situatie volgens Silvius extra complex. 'Bij een eventuele doorstart moet het schip opnieuw worden gehuurd of moet er een nieuw schip komen.' Hoe groot de kans op een doorstart nu nog is, wil hij niet zeggen. 'Die kans is wel kleiner. Maar we zijn er voortdurend mee bezig.'
Silvius bevestigt dat er nog steeds gesprekken lopen met mogelijke overnamepartijen. Details kan hij daar niet van geven.

Personeel is ontslagen

Het personeel is inmiddels ontslagen, meldt de curator verder. De circa vierhonderd werknemers krijgen nu betaald via uitkeringsorganisatie UWV. Een van de dochterbedrijven, een Noorse bv, is niet bankroet. Silvius verwacht dat deze onderneming binnenkort ook failliet gaat.
Update: het artikel is aangevuld met meer informatie van curator Hans Silvius.