'Mild kerstweer heel normaal'

GRONINGEN - Wie dit jaar op tweede kerstdag naar buiten gaat voor een wandeling of traditioneel familiebezoek kan snowboots, handschoenen en dikke winterjas gewoon in de kast laten. Dat was vorig jaar wel anders..
Zacht

Uit cijfers van het KNMI blijkt dat het niet vaak vriest of sneeuwt op eerste of tweede kerstdag. Meestal ligt bij het meetstation in De Bilt de temperatuur op deze dagen tussen de 5 en 10 graden Celsius. Afgelopen zondag, eerste kerstdag, lag het gemiddelde op 9,2 graden, met als maximum bijna 11 graden. Naar verwachting wordt tweede kerstdag met een gemiddelde middagtemperatuur van 11 graden ook erg zacht.

Kerstdooiweer

Rond kerst stijgt de temperatuur volgens het KNMI vaak. Dit wordt ook wel 'kerstdooiweer' genoemd. Meteorologen denken dat dat te maken heeft met een depressie in de atmosfeer boven Alaska. Die depressie zou zich rond deze tijd langzaam uitbreiden naar andere delen van de atmosfeer en daardoor in West-Europa uiteindelijk leiden tot een kerstdepressie en het bijbehorende dooiweer.

Vorst

De warmste kerst hadden we in 1974, toen het op beide dagen rond de 12 graden was. Sinds 1901 toen met de metingen werd begonnen, lag er acht keer op beide dagen sneeuw. Waaronder de kerstdagen van de afgelopen twee jaar. Strenge vorst met kerst is in ruim 30 jaar niet meer voorgekomen. Pas in 1994 was er weer echte vorst. Op de avond van eerste kerstdag vroor toen regen op. Door de gladheid kwamen twaalf mensen om het leven. Zo'n spekgladde kerst hadden we ook in 1933 toen ongeveer 300 ongevallen werden geteld, aldus het KNMI.