Provincie wil afdwingen dat woningbouw niet stil komt te liggen door val kabinet

Hugo de Jonge
Hugo de Jonge © Hollandse Hoogte/ANP
De Tweede Kamer beslist deze week welke onderdelen van het kabinetsbeleid controversieel worden verklaard. Met andere woorden: deze week wordt duidelijk waar het demissionaire nog wel verder aan mag werken en welke plannen er in de ijskast belanden.
De provincie hoopt demissionair minister De Jonge van Binnenlandse Zaken en van Volkshuisvesting te overtuigen om in elk geval verder te gaan met het bouwen van woningen in onze provincie.
Het is natuurlijk niet aan de demissionair minister om te bepalen welk beleid hij verder gaat brengen nu het kabinet is gevallen, want dat is aan de Kamerleden. Toch hoopt provinciebestuurder Tjeerd van Dekken (PvdA) invloed te kunnen uitoefenen via De Jonge, die tegenwoordig met Volkshuisvesting en Binnenlandse Zaken twee ministeries onder zich heeft.

Overtuigen tijdens busrit

Van Dekken gaat woensdagmiddag op de demissionair minister inpraten als beiden de gehele middag met een bus door de provincie rijden. Ze doen meerdere gemeenten en woningbouwprojecten aan.
Het bezoek komt voort uit de woondeal die eerder dit jaar is ondertekend. Het Rijk, provincie en gemeenten sloten toen een akkoord over de bouw van 28.500 woningen in de komende zeven jaar.

Nieuwbouw en versterken

De opgave in Groningen is complex te noemen, want naast de bouw van nieuwe woningen is er natuurlijk ook sprake van een versterkingsopgave. De provincie wil op beide fronten geen stilstand. Daarom is het volgens de bestuurders van essentieel belang dat de versterkingsoperatie en de woningbouw niet stilvallen tot er een nieuw kabinet aantreedt. 'Ik denk dat het ook belangrijk is om te doen. Ik heb ervaring in de Tweede Kamer', zegt Van Dekken, die van 2010 tot 2017 Kamerlid was. ‘Het kan soms heel lang duren voordat er een nieuwe coalitie is.’

Haags bezoek

Vanaf het Provinciehuis werd eerder al duidelijk gemaakt dat naast het gasdossier ook het asieldossier niet in de ijskast mag belanden. Niet alleen Hugo de Jonge komt woensdag vanuit Den Haag naar Groningen. De demissionaire staatssecretarissen Vijlbrief (D66) van Mijnbouw en Uslu (D66) van Cultuur en Media doen de provincie ook aan. Die komen in het kader van een nieuwe aanpak voor de restauratie van door de aardbevingen getroffen monumenten.