UNESCO was nog nooit zo uitgesproken: Waddenzee verliest status als mijnbouw doorgaat

Een boortoren op de Waddenzee
Een boortoren op de Waddenzee © Hollandse Hoogte/ANP
De Waddenzee dreigt de status van UNESCO Werelderfgoed te verliezen als Nederland doorgaat met gas- en zoutwinning. Zo uitgesproken heeft UNESCO het nog niet eerder gezegd. In een rapport is de organisatie erg kritisch.
Het rapport is opgesteld door het internationale samenwerkingsverband IUCN (International Union for Conservation of Nature and Natural Resources). Demissionair minister Christianne van der Wal heeft een deel van het rapport dinsdagavond naar de Tweede Kamer gestuurd, zo schrijft Omrop Fryslân.
UNESCO wil niet dat de gaswinning bij Ternaard (Friesland) doorgaat en heeft zorgen over de zoutwinning onder het Wad. Ook oliewinning en de aanleg van kabels vormen gevaar voor de natuur.
Nederland, Duitsland en Denemarken moeten uiterlijk op 1 februari een plan inleveren voor het behoud van de Waddenzee.

Het unieke van het Wad

Door de mijnbouw kan de bodem onder het Wad verzakken. Wordt daarbij ook nog de zeespiegelstijging gerekend, dan kan de Waddenzee zijn unieke kenmerk verliezen: het droogvallen bij eb. Het Wad is sinds 2009 Werelderfgoed.
In het rapport valt te lezen dat 'activiteiten waarbij grondstoffen onder het erfgoed verwijderd worden, niet passen bij een World Heritage status. Het verwijderen van die natuurlijke grondstoffen kan de universele waarde van de Waddenzee beïnvloeden'. (Vertaald uit het Engels).
Minister Van der Wal komt pas later met een inhoudelijke reactie. Eerst moet UNESCO een definitief besluit nemen over de adviezen uit het rapport. Dat gebeurt tussen 10 en 25 september, als er een grote conferentie is in Saudi-Arabië.

Waddenvereniging: neem waarschuwing serieus

Volgens de Waddenvereniging is de waarschuwing van UNESCO een eerste stap in het mogelijk verliezen van de status. De hoop is dat de regering de waarschuwing dan ook serieus neemt. Als dat niet gebeurt, is de vereniging bang dat het natuurgebied uiteindelijk de status verliest.