Eis: 30 maanden cel voor vervoeren van 10 kilo MDMA

MDMA
MDMA © ANP
Voor het vervoeren van bijna 10 kilo MDMA is tegen een 33-jarige man uit Sappemeer een celstraf van dertig maanden geëist, waarvan tien maanden voorwaardelijk. MDMA is een middel dat in XTC-pillen voorkomt.
De man werd op 31 mei op de A28 bij Veeningen met de vracht aan de kant gezet. In het politiesysteem stond dat de bestuurder mogelijk betrokken was bij een drugszaak. De auto was eerder die dag in Eindhoven gezien. Uit een andere auto waren tassen geladen en in de wagen van de Sappemeerder gezet.

'Ik weet wat erin zit'

Nog voordat de bigshoppers en sealbags werden opengemaakt zou de bestuurder hebben geroepen: ‘Ik weet wat erin zit. MDMA’.
Tegen de rechter zei de man dat hij niet wist wat in zijn auto werd geladen. ‘Wel dat het foute boel was’, zei hij. De man kampt met schulden door een gokverslaving.

Gewaarschuwd man

Hij schaamt zich diep, maar voelde zich destijds met de rug tegen de muur gezet. Hij had schulden bij de persoon voor wie hij de drugs moest vervoeren. Hij kon die aflossen door vrachtjes af te leveren.
De officier van justitie twijfelt aan de onwetendheid van de verdachte. De man is eerder voor een dergelijk vergrijp veroordeeld. ‘Hij was gewaarschuwd.’

Twee ton

Het gaat om een forse hoeveelheid drugs met een straatwaarde van twee ton. ‘Bijzonder dat de eigenaar niet op zoek is gegaan naar zijn verdwenen kostbare handel’, zei ze. De aanklaagster had 35 maanden cel kunnen eisen, maar ze wilde ook rekening houden met de persoonlijke omstandigheden van de man.

Eerst zitten

Die wil dolgraag van zijn gokverslaving af en staat open voor alle hulp, zei hij. Dat kan, vindt de aanklaagster. ‘Eerst als vergelding een tijd zitten. Daarna een intensieve behandeling met de bijbehorende controles die hij moet ondergaan..
De advocaat van de Sappemeerder vroeg om een celstraf gelijk aan het voorarrest en een taakstraf. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.