Bondscoach Helmantel stopt na EK bij wielerbond KNWU

Adriaan Helmantel als bondscoach langs de wielerbaan (archief)
Adriaan Helmantel als bondscoach langs de wielerbaan (archief) © Orange Pictures
Adriaan Helmantel stopt na de EK wegwielrennen als bondscoach bij wielerbond KNWU. De oud-renner uit Westeremden was de laatste vijf jaar actief als eindverantwoordelijke van de duuronderdelen op de baan en als bondscoach wegwielrennen voor de junioren en beloften.
Helmantel is nog tot en met de EK wegwielrennen in Drenthe actief als bondscoach voor de weg. 'Ik kijk er naar uit om deze periode bij de KNWU af te sluiten met de EK in eigen land, en tegenwoordig ook mijn thuisprovincie en -gemeente. Dat wordt een mooi moment', aldus Helmantel, die tegenwoordig in Bovensmilde woont.
De EK wegwielrennen staan van 20 tot en met 24 september op het programma in Drenthe, waar op en rond de VAM-berg gereden wordt.

Baancarrière al eerder beëindigd

Helmantel beëindigde na de Olympische Spelen van Tokio in 2021 zijn werkzaamheden op de baan, waar de nodige successen werden geboekt.
'We hebben mooie dingen bereikt', zei de coach. 'Daar heb ik ook veel plezier van gehad. Met als afsluiter de Olympische Spelen in Tokio, waar Kirsten Wild naar het brons reed op het omnium. Ik heb tijdens de wedstrijden, maar ook buiten de koers, mooie momenten beleefd met alle sporters.'

Kunstwereld

Helmantel is niet alleen actief in het wielrennen. Hij werkt ook voor Museum Helmantel in Westeremden, gewijd aan zijn vader: kunstschilder Henk Helmantel.