Plegt-Vos en Van Wijnen gaan proef IMG in aardbevingsgebied uitvoeren

Een huis wordt onderzocht op funderingsschade
Een huis wordt onderzocht op funderingsschade © Reyer Boxem/Hollandse Hoogte
Bouwbedrijven Plegt-Vos en Van Wijnen gaan de proef Duurzaam Herstel uitvoeren. Het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) geeft tijdens de pilot opdracht om driehonderd huizen te herstellen die onderliggende constructieve problemen hebben, waardoor schade snel terugkomt. De kans op herhaalschade aan de woningen in de kern van het aardbevingsgebied moet zodoende worden verkleind.
De bouwbedrijven hebben woensdagochtend een handtekening gezet onder de samenwerkingsovereenkomst. Volgens Jil Ligterink, programmamanager Duurzaam Herstel bij het IMG, hebben beide bedrijven ervaring met aardbevingsbestendig bouwen 'en de omvang van dit complexe onderwerp'.

Ruim 1 miljard budget

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft 1,4 miljard euro beschikbaar gesteld. Dat is een groot bedrag, maar niet voor niets: het versterken van een fundering of constructie kost al gauw tienduizenden euro’s. Huiseigenaren in de gemeente Eemsdelta, Het Hogeland en de voormalige gemeente Ten Boer worden zelf door het IMG benaderd om mee te doen aan de pilot.

Twaalf inschrijvingen

Afgelopen zomer zijn de eerste twintig bewoners benaderd. Volgens het IMG hebben zich twaalf ingeschreven voor de pilot. 'De verwachting is dat de aannemers aan het einde van het jaar beginnen met constructieve onderzoeken', aldus het IMG.