Somalische protestgroep blijft groeien

TER APEL - Hoewel duidelijk is dat ze er niet kunnen blijven, komen er steeds meer uitgeprocedeerde Somaliërs naar het Aanmeldcentrum in Ter Apel.
Al sinds Kerstmis bivakkeert een groep van 16 Somaliërs voor het Aanmeldcentrum, uit protest dat ze noodgedwongen op straat leven. Ze mogen namelijk niet in Nederland blijven, maar terug naar Somalië kan niet, zeggen ze. Inmiddels is de groep gegroeid naar 48.
De Somaliërs negeren het verzoek van burgemeester Leontien Kompier van Vlagtwedde om, voor hun eigen veiligheid, het kampje te ontruimen. Ook het aanbod van de IND om opnieuw een asielverzoek in te dienen en dat in het aanmeldcentrum af te wachten, leggen ze naast zich neer.
Volgens woordvoerder Sander van der Eijk van de IND stellen de Somaliërs onmogelijke eisen, omdat ze hun identiteit niet op zouden willen geven. Dat maakt de procedure voor een verblijfsvergunning onmogelijk, aldus Van der Eijk.
De burgemeester hoopt dat de uitgeprocedeerde asielzoekers zelf eieren voor hun geld kiezen, omdat er in Ter Apel voor hen niets te halen valt. Kompier noemt geen termijn waarop ze wél een eind maakt aan het protest.