Deze Groningers vind je op de kandidatenlijsten voor de Tweede Kamerverkiezingen

Herma Hemmen is Tweede Kamer-kandidaat voor BBB
Herma Hemmen is Tweede Kamer-kandidaat voor BBB © BBB/ANP
Steeds meer politieke partijen maken hun kandidatenlijst bekend voor de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november. Daarmee wordt het ook steeds duidelijker op welke Groningers je dadelijk kan stemmen. Een overzicht.
De partijen staan in de volgorde van het huidige aantal zetels in de Tweede Kamer. Let op! Van verschillende partijen is de kandidatenlijst nog niet definitief. Daardoor kunnen sommige lijsten nog veranderen. Ook hebben niet alle partijen hun lijsten al bekendgemaakt. We houden dit verhaal up-to-date.

VVD: Roelien Kamminga

Bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen stond de Groningse Roelien Kamminga al op plek 14; nu staat ze als 9e op de lijst van de VVD. Daarmee komt de 'nuchtere Groningse met een warm hart voor de regio' uit Zuidbroek vrijwel zeker opnieuw in de Tweede Kamer.
Roelien Kamminga op Prinsjesdag
Roelien Kamminga op Prinsjesdag © Eigen foto
De afgelopen jaren richtte Kamminga zich op het 'democratisch proces en het vertrouwen daarin versterken'. Ook hield ze zich bezig met Koninkrijksrelaties en regionale deals. De komende jaren wil ze zich toespitsen op veiligheid, vrijheid en gelijkwaardigheid.
Overigens is ze niet de enige Groninger op de kieslijst. Hilde Wendel uit Stad is terug te vinden op plek 54, de oud-voorzitter van de jeugdafdeling van de partij (JOVD). Op plek 63 staat Marjolein Vulpes uit Hellum, momenteel fractievoorzitter in de gemeenteraad van Midden-Groningen.

D66: Wieke Paulusma

Stadjer Wieke Paulusma werd na plek 15 tijdens de vorige verkiezingen 'gepromoveerd' naar plek 14 op de concept-kieslijst van D66. Dat vond ze zelf niet hoog genoeg. Na een campagne onder andere D66'ers werd ze opgeschoven naar plek 7.
Wieke Paulusma
Wieke Paulusma © ANP
Als Tweede kamerlid maakte Paulusma sinds 2021 bewogen jaren mee. Zo miste ze haar installatie door corona. Later zei ze vanwege het coronabeleid van D66 'afschuwelijke drek' over zich heen te krijgen op sociale media, waaronder een bedreiging waarvoor de afzender een celstraf kreeg. 'Ik voelde me onveilig in mijn eigen huis', zei ze daarover.
Naast corona heeft Paulusma ook medische ethiek, zorg en geneesmiddelen in haar portefeuille. Zo voerde ze ook eerder het woord over het behouden van het kinderhartcentrum in het UMCG.
Ze mag dan de enige hooggeplaatste Groningse D66'er zijn; ze is niet het enige bekende gezicht. Staatssecretaris van Mijnbouw Hans Vijlbrief staat op plek 3 van de partij - volgens D66 een beloning voor zijn harde en goede werk in Groningen.

PvdA/ GroenLinks: Julian Bushoff en Glimina Chakor

Op de gecombineerde kieslijst van Partij van de Arbeid en GroenLinks vinden we twee Groningers op verkiesbare plekken. De hoogste notering is voor Stadjer Julian Bushoff, volgens zijn partijgenoten en oud-collega's uit de gemeenteraad in Groningen een 'sociaaldemocraat in hart en nieren'.
PvdA-Kamerlid Julian Bushoff
PvdA-Kamerlid Julian Bushoff © Robert Pastoor/RTV Noord
Bushoff zit sinds november 2022 in de Tweede Kamer, en staat tijdens de komende verkiezingen op plek 8. Hij staat voor 'een hoger minimumloon en zichtbare overheid. Voor de bieb, bus en het buurthuis terug in dorpen en rechtvaardigheid voor Groningen', schrijft Bushoff op sociale media.
Wethouder Glimina Chakor van Groningen
Wethouder Glimina Chakor van Groningen © Gemeente Groningen
Op plek 23 van de lijst PvdA-GroenLinks staat Glimina Chakor, oud-wethouder op gebied van klimaatadaptatie, duurzaamheid en toegankelijkheid in gemeente Groningen. Ze legde het werk rond de vorige verkiezingen in april 2022 neer voor 'een betere balans tussen werk en privé'. De Groningse van Marokkaanse afkomst wil zich nu inzetten voor 'een steunende overheid die vanuit vertrouwen en solidariteit werkt'.
Henk Nijboer, die 11 jaar lang parlementariër was voor de PvdA, is geen kandidaat meer. Hij stond bij de vorige verkiezingen op plek 3, maar was ontevreden over de partijkoers van de samenwerkende linkse partijen.

PVV: Nog niet bekend

De concept-kieslijst van de PVV is nog niet bekend. Bij de vorige Kamerverkiezingen in 2021 stonden er geen Groningers op de lijst.

CDA: Jalt de Haan (en Anne Kuik)

Voor de Groningse kandidaten van het CDA wordt het spannend.
Anne Kuik (CDA)
Anne Kuik (CDA) © RTV Noord
Juist nu de partij op 3 tot 6 zetels wordt gepeild, is Anne Kuik van plek 3 naar plek 10 op de lijst gegaan. Kuiks portefeuilles zijn Justitie en Veiligheid en Gezondheidspreventie. Daarnaast ontfermde ze zich over de parlementaire enquêtecommissie aardgaswinning. Bij de verkiezingen in 2020 haalde ze bijna 33.000 voorkeursstemmen. De lagere plek op de lijst nu? 'Met mijn motto 'Houd moed en maak het verschil' ga ik er vol voor', zegt ze.
Overigens is Kuik op dit moment geen Groningse meer. De in Emmen geboren Kuik woont nu in Ermelo.
Raadslid Jalt de Haan (CDA) in de studio van Noord Vandaag
Raadslid Jalt de Haan (CDA) in de studio van Noord Vandaag © RTV Noord
Een nieuwkomer op de CDA-kandidatenlijst en wél Gronings is Jalt de Haan, die namens de partij ook in de gemeenteraad van Groningen zit. Daar richt hij zich vooral op veiligheid en drugsgebruik. De Stadjer staat nu op plek 19 van de landelijke lijst.
Op de nagenoeg onverkiesbare 40ste plek staat nog Harma Dost, raadslid namens het CDA in Het Hogeland.

SP: Sandra Beckerman en Jimmy Dijk

De SP beloont twee bekende Groningse gezichten in de Tweede Kamer met hoge plekken op de kandidatenlijst. Zo staat Sandra Beckerman op 2 en Jimmy Dijk op 4.
Jimmy Dijk en Sandra Beckerman
Jimmy Dijk en Sandra Beckerman © ANP
Sandra Beckerman zit sinds 2017 in de Tweede Kamer en is onder andere bekend van haar strijd voor rechtvaardigheid voor Groningers en acties met huurders voor betere en betaalbare woningen. Tot 2017 was ze Statenlid in Groningen. Eerder twijfelde de inwoonster van de Oosterparkwijk of ze verder wilde als Kamerlid, omdat het laatste kabinet Rutte het kritische rapport over de parlementaire enquête gaswinning eenvoudig naast zich neerlegde. 'Daar kreeg ik een behoorlijke klap van', zei ze. Toch gaat ze door.
Stadjer Jimmy Dijk zit sinds april in de Tweede Kamer, nadat hij liefst 12,5 jaar in de Groningse gemeenteraad zat. Hij houdt zich bezig met het behoud van streekziekenhuizen en bezuinigingen in de ouderenzorg, maar ook met huisvesting voor mensen die het minder breed hebben. Ook Dijk vond het wrang dat het kabinet niet viel naar aanleiding van de parlementaire enquête gaswinning. Toen het kabinet daarna alsnog viel, noemde hij dat een zegen voor het land.
Lager op de lijst staan nog Niels van der Wijk uit Ten Boer op plek 26, en de Groningse wethouder en oud-gedeputeerde Eelco Eikenaar uit Haren wordt ingezet als lijstduwer op 47.

FvD: Nog niet bekend

Forum voor Democratie, in 2021 goed voor acht zetels, had destijds geen Groningse Kamerleden op de lijst. Voor de verkiezingen in november is nog geen lijst bekendgemaakt.

PvdD: Wesley Pechler en Janette Bosma

Bij Partij voor de Dieren staan er twee Groningers op de lijst, maar ze zijn niet erg verkiesbaar. Fractievoorzitter in de gemeente Groningen Wesley Pechler staat op plek 38 op de lijst. De vorige keer stond hij ook op de lijst, toen kreeg hij 526 voorkeursstemmen.
Iets hoger op de lijst, op plek 18, staat Janette Bosma. Ook zij is momenteel raadslid voor de partij in de gemeente Groningen.

ChristenUnie: Stieneke van der Graaf

Bij ChristenUnie staat het inmiddels vertrouwde gezicht van Stieneke van der Graaf op de negende plek van de concept-kieslijst. Bij de vorige verkiezingen stond ze nog op de zesde plek. De ChristenUnie haalde toen vijf zetels, maar omdat Carola Schouten (tweede op de lijst) minister werd, kwam Van der Graaf toch de Tweede Kamer in. Daarvoor zat ze van 2017 tot 2021 al in de Kamer.
Stieneke van der Graaf
Stieneke van der Graaf © RTV Noord
In september 2020 nam Van der Graaf plaats in de parlementaire enquêtecommissie naar de gaswinning in Groningen. Maar ze is vooral allrounder, met kennis over infrastructuur en openbaar vervoer, en zowel binnenlandse als buitenlandse zaken en ontwikkelingssamenwerking. Ze heeft de meeste ervaring binnen de ChristenUnie-fractie, maar het levert haar dus niet een kansrijke plaats op de lijst op. 'Ik ben heel eerlijk gezegd verrast', zei ze daarover.
Partijleden uit Stadskanaal proberen Van der Graaf hoger op de lijst te krijgen met een amendement binnen de partij, vooral omdat ze het opneemt voor de Nedersaksenlijn - een treinverbinding tussen Stadskanaal en Emmen.
Op plek 37 van de lijst staat Groningse Antrude Oudman. Zij is fractievoorzitter van CU in de provincie.

BBB: Herma Hemmen

De BBB profileert zich als partij vanuit en voor de regio. Toch komen op de concept-kieslijst slechts twee van de 48 kandidaten uit onze provincie. Op plek 17 staat Herma Hemmen uit Ter Apel. Ze was oud-fractievoorzitter van het CDA in Westerwolde, maar nam afscheid omdat ze teleurgesteld was in het asielbeleid van de partij. Ze splitste zich af en ging alleen verder.
Herma Hemmen
Herma Hemmen © ANP
Voor BBB zegt ze ruim twintig jaar ervaring mee te nemen op het gebied van Wmo, jeugdzorg, de Participatiewet en schuldhulpverlening. 'Mijn hart ligt bij de jeugdzorg.'
De tweede Groningse naam op de lijst, die overigens nog uitgebouwd kan worden tot 80 kandidaten, is die van Marcel Sijbolts uit Midwolda op plek 30. De in Winschoten opgegroeide statisticus is risico-analist bij de Rabobank, en zegt BBB te kunnen versterken op het gebied van eenvoudigere wet- en regelgeving.

Volt: Robin Twickler

Bij Volt staat Stadjer Robin Twickler op de tiende plaats van de conceptlijst. De partij zet zich in voor systeemveranderingen in een gezamenlijk Europa.
Twickler draait al meerdere jaren mee in de partij en ze werd na de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 bestuurslid van de Groningse tak. Sindsdien heeft ze meerdere rollen gespeeld binnen de partij, zoals het opzetten van congressen en het coördineren van lokale afdelingen.
Waar zijn de andere partijen?
JA21, SGP, DENK, 50Plus en Bij1 hebben (nog) geen Groningse kandidaat-Kamerleden op enigszins verkiesbare plekken. Partijen die in geen enkele peiling een zetel halen, laten we in dit artikel buiten beschouwing. Van Nieuw Sociaal Contract, de nieuwe partij van Pieter Omtzigt, is de kandidatenlijst nog niet bekend.