Gemeente Eemsdelta onderzoekt of nieuw theater, bieb en gemeentehuis in Delfzijl haalbaar zijn

Theater De Molenberg in Delfzijl
Theater De Molenberg in Delfzijl © Martin Drent/RTV Noord
Het college van B en W van de gemeente Eemsdelta start een onderzoek naar de mogelijkheden voor de bouw van een Huis van Cultuur en Bestuur aan het Molenbergplein in Delfzijl. Het onderzoek moet duidelijk maken of het theater, de bibliotheek en een deel van de gemeentelijke organisatie een nieuw onderkomen kunnen krijgen aan het plein in het centrum.
Dit besluit komt voort uit een eerdere conclusie van dit jaar. Toen is besloten dat het niet mogelijk is om een dergelijk gebouw neer te zetten voor het budget dat de gemeente beschikbaar had gesteld. Er was 9 miljoen euro te weinig.

Afgeschreven

Het huidige pand van theater De Molenberg nadert zijn einde. De techniek van het theater is nog veilig, maar voldoet niet meer aan de huidige normen. Ook het dak heeft zijn langste tijd gehad. Cabaretier Guido Weijers voelde ooit tijdens zijn voorstelling op het podium de regendruppels op zijn hoofd vallen.

Nieuwe plannen bleken te duur

In 2019 koos de raad van de toenmalige gemeente Delfzijl voor nieuwbouw op de huidige plek. In het nieuwe gebouw, met een grote en een kleine theaterzaal, zouden ook de bibliotheek plus kunst- en cultuurinstelling IVAK komen. Daarvoor werd 22,6 miljoen euro begroot.
Maar de nieuwe plannen vielen 9 miljoen euro duurder uit, zo bleek in april vorig jaar. De gemeente verwees het plan daarom terug naar de tekentafel. Het nieuwe onderzoek is daar de uitkomst van.

'Grote impuls voor gemeente'

Wethouder Annalies Usmany-Dallinga hoopt dat het onderzoek positief uitpakt: 'De noodzaak voor het bouwen van een nieuw cultuurcluster én een herhuisvestingsopgave voor de gemeentelijke organisatie bieden de mogelijkheid om een grote impuls te geven aan het centrum van Delfzijl.'
Renovatie van het huidige pand is geen optie. De gemeente wil onder meer een nieuw complex omdat daarvoor 7 miljoen euro beschikbaar is gesteld vanuit het Nationaal Programma Groningen.