'Shell praat met Tenaz Energy over verkoop NAM'

Een gaswinningslocatie in Kolham
Een gaswinningslocatie in Kolham © ANP
Shell en ExxonMobil praten met het Canadese Tenaz Energy over een mogelijke verkoop van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM), vooral bekend als de exploitant van het gasveld in onze provincie. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.
Het was al bekend dat de olie- en gasconcerns van de gasactiviteiten van de NAM af willen vanwege het dichtdraaien van de gaskraan.

Verkoop

Shell en ExxonMobil zijn beide voor 50 procent eigenaar van de NAM. Shell had enkele jaren terug al aangekondigd dat het onderdelen van de NAM in aparte bv's zou zetten vooruitlopend op een verkoop. Vorig jaar wist persbureau Reuters vervolgens te melden dat Shell en ExxonMobil begonnen zouden zijn met een verkoopproces.

Meer geïnteresseerden

Tenaz zit al in Nederlandse offshore gasactiviteiten. Volgens de bronnen van Bloomberg is het nog niet gezegd dat het bedrijf erin zal slagen om de NAM in te lijven. Dat is nog niet zeker. Shell en ExxonMobil zouden de optie openhouden om nog te onderhandelen met andere geïnteresseerde partijen, waaronder Viaro Energie dat eveneens actief is in de Nederlandse Noordzee. Dat is als Tenaz er niet in slaagt om de financiering rond te krijgen.

1 miljard

Reuters stelde eerder dat er met de verkoop wel 1 miljard euro gemoeid zou kunnen zijn. Tenaz en ExxonMobil reageerden niet op vragen van Bloomberg. Shell en NAM weigerden tegenover het financiële persbureau commentaar te geven. Viaro Energy heeft wel laten weten interesse te hebben in de NAM. Volgens topman Francesco Mazzagatti zou het overnemen van de NAM goed in zijn bedrijfsstrategie passen.