Terugblik op de strijd van Pieterburen

PIETERBUREN - Voor veel inwoners van Pieterburen was 2011 een bewogen jaar, ze raakten verwikkeld in een hevige strijd met de Franse energiereus EDF. RTV Noord kijkt terug op de strijd van het dorp tegen de ondergrondse gasopslag.
Het hele jaar stond voor Pieterburen in het teken van protest. Het dorp zegt nee tegen het Franse energiebedrijf EDF omdat ze vinden dat de gasopslag het landschap 'vervuilt'.
Helaas voor Pieterburen maakt het ministerie geen grapje. Ze zijn van plan het Franse energiebedrijf een vergunning te geven, waarmee proefboringen mogelijk worden gemaakt. De inwoners van Pieterburen leverden driehonderd bezwaarschriften in tegen de vergunning. Maar de bezwaarschriften werden in de zomer van tafel geveegd.
Het ministerie en EDF zetten de plannen door. De inwoners stapten naar de rechter om de vergunning aan te vechten. Maar al gauw meldde EDF dat de plannen ongewijzigd blijven en dat ze met een ander stuk land bezig zijn. In 2012 wordt bekend of de rechter de gasopslag gaat tegenhouden.