Kunstriffen bij Lauwersoog boven water gehaald: ‘Er zit veel leven op’

De kunstriffen die twee jaar geleden voor de dijk bij Lauwersoog werden geplaatst, zijn door onderzoekers boven water gehaald. De wetenschappers willen weten hoe het onderwaterleven zich ontwikkelt in, op en bij de riffen.
In 2021 werden negentien riffen van beton of steen vlak bij de dijk in het water gezet. De riffen hebben verschillende vormen en staan op verschillende dieptes. Er worden allerlei factoren in de gaten gehouden, zoals de dikte van de aangroei op de oppervlakte en het vóórkomen van diverse vissoorten en schelp- en schaaldieren in de diverse types riffen.
Kijk hier hoe de kunstriffen bij Lauwersoog onderzocht worden
Kraanschip
Onderzoeker Jorien Rippen staat gespannen te kijken als één van de riffen door in het open ruim van kraanschip wordt getakeld. Zij staat klaar om snel de vis, krabben, zeesterren en andere bewoners van het rif in emmers met water te deponeren. Niet alleen mensen van de Rijksuniversiteit onderzoeken de riffen, ook Hogeschool van Hall Larenstein in Leeuwarden is bij het project betrokken.
De riffen liggen voor de dijk om de biodiversiteit te laten toenemen. ‘De overgang tussen de zee en de dijk is vrij hard’, zegt de onderzoeker van de RUG. Door deze riffen maken we het zachter. We weten nog heel weinig, daarom onderzoeken we wat werkt en wat niet werkt.’

Zilte lucht
Het rif dat ze vandaag als eerste onderzoeken bestaat uit holle betonnen buizen die kriskras over elkaar zijn gelegd. De buizen ademen een sterke zilte lucht, en hier en daar glipt er een paling of andere vis uit één van de openingen.
Zeenaaktslakken
´Wat als eerste opvalt zijn de zeeanemonen, die roze dingen’, zegt Rippen. Verder is de oppervlakte ook bezet met zeepokken. We zien krabben, mosselen, palingen, andere vissoorten. Er zit heel veel leven op. Ik zie ook zeenaaktslakken, die zaten er na het eerste jaar nog niet op.´
Data verzamelen
De organismen op het rif worden door de onderzoekers gemeten en gewogen, alle data wordt in een klapper genoteerd. Rippens loopt rond met een 3D-scanner, waarmee ze in kaart kan brengen hoe het oppervlakte van de rif is begroeid, ten opzichte van de eerste twee jaar.

Kustbescherming
Toename van de biodiversiteit is niet het enige positieve aan de riffen. ‘Als je ze op grotere schaal plaatst zouden ze ook bijdrage kunnen leveren aan het dempen van golven, wat helpt bi de bescherming van de kust.’
Het onderzoek naar de riffen is gekoppeld aan de dijkversterking tussen Lauwersoog en de Westpolder en gaat in ieder geval nog één jaar door. Of het onderzoek daarna voortgezet kan worden is nog onduidelijk.