Nieuw elektrisch fietspontje bij Zuidlaardermeer 'voorziet in een behoefte'

Mensen varen met het pontje naar de overkant
Mensen varen met het pontje naar de overkant © Ronald Niemeijer/RTV Noord
Het nieuwe, elektrische fietspontje bij het Zuidlaarmeer tussen Noordlaren en Kropswolde is een schot in de roos. 'Er wordt ontzettend veel gebruik van gemaakt', zegt Marco Glastra van Het Groninger Landschap.
Begin augustus ging het pontje in de vaart. 'Inmiddels zitten we al op zo'n vijfduizend vaarbewegingen', vertelt Glastra.

'Innovatie in Groningen!'

Het vorige pontje moest met de hand aangedreven worden, door aan een slinger te draaien. Dit exemplaar vaart na één druk op de knop automatisch naar de overkant. Dat gaat elektrisch, het veerbootje vaart op zonne-energie. 'Innovatie in Groningen!', roept een man die met zijn fiets het pontje op stapt.
'Er kunnen ook scootmobielen en rolstoelen op, het is een heel ander pontje geworden dan het vorige', legt Glastra uit. 'Sommige mensen gingen er ook niet mee, omdat het best veel inspanning vergde. Dit is een comfortabel pontje en voor veel meer doelgroepen toegankelijk.'
Zo gaat de oversteek:
Nieuwe fietspontje bij Zuidlaardermeer is in trek

Samenwerking

Het vernieuwde pontje is er gekomen dankzij een samenwerking van Het Groninger Landschap met omliggende gemeenten en de provincies Groningen en Drenthe. Het onderhoud ligt bij de gemeente Groningen. 'Als er een storing is, zorgt die ervoor dat het wordt opgelost', zegt Glastra.
Glastra ziet dat het pontje in de smaak valt. 'Je kunt nu weer heel leuk het rondje Zuidlaardermeer fietsen. Dat biedt veel mogelijkheden voor Groningers en Drenten, maar je ziet ook veel Duitse toeristen. Dit pontje voorziet echt in een behoefte.'

Op een andere plek

Niet alleen het pontje is nieuw, ook de aanleg- en vertrekplek aan de Noordlaren-kant is dat. Die ligt nu zo'n tweehonderd meter verder richting het noorden. 'De mensen die bij de oude aanlegplek woonden, hebben gezegd dat ze de pont liever iets verderop hadden. Dat was een heel redelijke eis, daarom is hij verplaatst.'
Zowel fietsers als voetgangers kunnen met de pont mee
Zowel fietsers als voetgangers kunnen met de pont mee © Ronald Niemeijer/RTV Noord
Het vaarseizoen loopt op 1 oktober af. 'En komend weekend wordt het geweldig weer', hint Glastra nog richting mensen die er dit weekend met de fiets of te voet op uit willen.