Instellingen

'Levensverwachting inwoners Stad loopt sterk uiteen'

GRONINGEN - Burgemeester Peter Rehwinkel van Groningen vertelde in zijn nieuwjaarstoespraak dat hij het grote verschil in levensverwachting tussen het noorden en het zuiden van de stad wil aanpakken.

Bewoners van de noordelijke wijken leven gemiddeld drie jaar korter dan hun stadgenoten in het Zuiden. Wie in bijvoorbeeld de Herewegwijk woont kan langer van het leven genieten dan de bewoners van De Korrewegwijk of De Hoogte.

Burgemeester Peter Rehwinkel wijt dat aan de lagere levensstandaard in de wijken. In bijvoorbeeld De Hoogte is de werkloosheid met ruim dertien procent veel hoger dan in de Herewegwijk met een kleine vier procent. Elf procent van de wijkbewoners zit in de bijstand, tegenover 2,5 procent rond de Hereweg.

De Korrewegwijk en De Hoogte kregen enkele jaren geleden van toenmalig minister Vogelaar geld voor een opknapbeurt. Dat heeft geholpen: er is minder overlast, de veiligheid is verbeterd en de bewoners zijn meer tevreden over hun wijk. De volgende stap is het verbeteren van hun gezondheid.