Column: Uitgesproken pronkjewailtjes

Leo Wassing
Leo Wassing © RTV Noord
Als sportliefhebber heb ik genoten van een aantal interviews met Groninger sporters die recent voor de camera van RTV Noord verschenen. Om te beginnen FC Groningen-spits Kevin van Veen.
Het verhaal is bekend: met veel bravoure, haast on-Gronings en daarom ook wel eens goed, kwam de spits over van het Schotse Motherwell. Daar maakte hij doelpunt na doelpunt. Na drie eerste divisieduels stond de teller voor de FC nog op nul. RTV Noord-collega Stefan Bleeker had na het duel tegen Willem II een prachtig interview met de Brabander.
Van Veen wond er in dat interview geen doekjes om en vond na de eerste drie duels dat het anders moest. Hij was zichtbaar teleurgesteld in zichzelf en vond het terecht dat-ie was gewisseld. Goudeerlijk vertelde Van Veen dat niemand Van Veen kan helpen. ‘Dat moet ik zelf doen.’
In de eerstvolgende wedstrijd werd de spits prompt matchwinner met twee doelpunten in de uitwedstrijd tegen TOP Oss. Uiteraard weer langs de microfoon van Bleeker. Bleek dat Zanger Roen toch de enige was die Van Veen heeft geholpen, dankzij het nummer Goaltjesbewaarder, een parodie op de welbekende Engelbewaarder. Je zag de bevrijding in zijn ogen. Het leverde opnieuw een goudeerlijk gesprek op.
In de eerste aflevering van Noord Scoort spatte afgelopen maandag het Groningen-gevoel van het beeldscherm. Donar-speler en Stadjer Jordy Kuiper vertelde aan collega Niiwino Geertsema waarom hij terugkeerde. Na een geweldige carrière in het buitenland draagt hij dit seizoen voor het eerst het Donar-shirt. Vanaf d'Olle Grieze keek Kuiper naar de Grote Markt. Hij noemt Stad een baken van rust en ziet daar het fundament en wortels van wie hij is.
Volgens hem hebben meer Groningers dat: dat dit de enige plek is waar hij zich kan aarden en dusdanig kan opladen. ‘Dat heb ik nergens anders op deze aardbol.’ Deze woorden ontroerden mij, want ze zijn waar. Niet voor niets keerde ik in 2016 terug naar Groningen na een aantal jaar in het westen te hebben gewerkt en gewoond.
Tot slot, over bravoure gesproken. De achttienjarige Annelin Bakker uit Haren is de grote afwezige op haar thuisbaan tijdens het proftennistoernooi in het villadorp. Ze heeft een blessure, maar wilde dolgraag aanwezig zijn. Daarom besloot ze als vrijwilliger te helpen. In een interview met Leonie Albers sprak ze over haar grote droom: de beste tennisster ter wereld worden. ‘Ik wil de nummer één van de wereld worden en aan Grand Slams meedoen. Dat zit er zeker in.’
Laat deze drie interviews een les zijn voor pr-mannetjes en vrouwtjes die sporters bij hun club mediatraining geven. Je hebt hier drie sprankelende voorbeelden van hoe het wel moet. Doe er je voordeel mee. Aan ons om de sporters te blijven omarmen, want ze zijn pronkjewailtjes voor de Groninger sport.