Goud voor Melvin Twellaar op WK Roeien

Melvin Twellaar en Stef Broenink
Melvin Twellaar en Stef Broenink © Iris van den Broek/ANP
De Groningse roeier Melvin Twellaar heeft goud gewonnen op het WK Roeien in Belgrado.
Twellaar, die vorig jaar werd verkozen tot Groninger sporter van het jaar, won in de dubbeltwee met Stef Broenink. Het duo liet Kroatië en Ierland ruim achter zich. Het verschil met nummer 2 Kroatië was maar liefst 3,25 seconden.

Succesvol herenigd

De 26-jarige Twellaar (lid van roeivereniging Aegir) en de zes jaar oudere Broenink pakten twee jaar geleden een zilveren plak op de Olympische Spelen van Tokio. Vervolgens besloten ze naar andere klasses te verhuizen. Twellaar deed vorig jaar in de skiff mee aan de WK en Broenink zat toen in de dubbelvier.
In aanloop naar de Spelen van Parijs besloten ze zich te herenigen. 'We hebben onszelf helemaal opnieuw uitgevonden en dat het er hier uitkomt, is echt geweldig', zei Twellaar een paar minuten na het pakken van goud. 'We hebben nooit opgegeven, zijn samen gaan zitten en hebben dingen besproken die beter konden. Dat heeft zo goed uitgepakt.'

Ook goud voor Ymkje Clevering

De gouden medaille van Twellaar en Broenink betekent al de vierde wereldtitel voor de Nederlandse roeiploeg in Servië. Nooit eerder won Nederland meer dan één medaille op een WK in alle olympische klasses.
Zaterdag werd Ymkje Clevering (lid van roeivereniging Gyas) al wereldkampioen. Ze behaalde de gouden medaille samen met Veronique Meester in de tweezonder.
Ook in de vier-zonder-stuurvrouw was er succes voor Gyas. Marloes Oldenburg zat in de winnende boot. Dat gebeurde minder dan een jaar nadat ze bij een val op vakantie haar nek brak.