Instellingen

Januaristorm teistert Groningen

© Niels de Kant / 112 Groningen
© Sander Graafhuis / 112 Groningen
© Inge Meijer
© Jannes Wiersema

GRONINGEN - De zware storm die dinsdag over het land raasde heeft voor veel overlast en schade gezorgd.

Stormschade


Aan de Kastanjelaan in Stadskanaal is door de storm een deel van een voorgevel ingestort. Aan de Ratelaarweg in Haren is een boom door de harde wind omgewaaid en in een naastgelegen boom blijven hangen. Ook in de Dr. Bosstraat in Veendam waaide een boom om, deze kwam op de weg terecht. Daarnaast waaien op diverse plekken dakpannen van de daken. In de stad Groningen waaide aan het Hoendiep het dak van een woonboot. Verder is de kade van het Hoornsemeer, vlak voor de Dreesflat gedeeltelijk stuk geslagen. Het verzakte deel is met linten afgezet.

Waterstand

Ook de grote hoeveelheden regen en de hoge waterstand zorgen voor overlast. Een camping aan het Leekstermeer is inmiddels ondergelopen. De eigenaar van de camping heeft een pomp aangesloten om het water weg te kunnen pompen, maar ziet met lede ogen aan hoe het water zijn huiskamer nadert. De Lettelberter Petten en het Leekstermeer zijn ingezet als overloopgebieden om het hoge water in de provincie af te voeren. Langs het Koningsdiep - nabij Peize- zijn zandzakken geplaatst op lage delen van de kade langs de Roderwolderdijk.

Neerslag

De waterstand in de Fivelingoboezem is ten opzichte van gisteren weer gedaald. Tijdens het spuien bij laag water op de Eems kon het waterschap een grote hoeveelheid water lozen. Voor de komende dagen wordt eenzelfde hoeveelheid regen verwacht als zondag in korte tijd is gevallen. Vanwege de regen en de wind verwacht het waterschap eind deze week een verhoogde waterstand op het Lauwersmeer.

China Light Festival

De lichtbeeldententoonstelling in de Hortus in Haren is vanwege de januaristorm dinsdagavond gesloten. Er is schade ontstaan aan een aantal beelden. Ook kampt de tentoonstelling met wateroverlast.

Weggebruikers

Rijkswaterstaat waarschuwt weggebruikers voor gevaarlijke rijomstandigheden door de harde wind en adviseert mensen die de weg opgaan, de rijstijl aan de omstandigheden aan te passen.