Instellingen

Hunze en Aa's gaat dijken controleren

© Archief/Jeroen Berkenbosch

VEENDAM - Het waterschap Hunze en Aa's zet woensdag en donderdag negentig mensen in, die alle dijken in de provincie Groningen gaan controleren. Verder zijn er maatregelen genomen om een aantal waterbergingsgebieden in gebruik te nemen.

Het waterschap gaat ongeveer 650 kilometer aan dijken langs rivieren en kanalen controleren. Enkele tientallen medewerkers die eigenlijk vrij hadden, zijn opgeroepen zich te melden.

Niet alleen dijkinspecteurs gaan op pad. Ook kantoormedewerkers die eerder een speciale cursus hebben gevolgd, worden ingezet. Woensdag worden de meest kritieke dijken onderzocht.

Hunze en Aa's treft daarnaast voorbereidingen om de Westerbroeksemadepolder, de Kropswolderbuitenpolder, de Lappenvoort bij Glimmen, de Ulsderpolder en de berging langs de Pekelder Aa tussen Winschoten en Oude Pekela in gebruik te nemen.

Eigenaren van loslopend vee krijgen 24 uur de tijd om hun dieren daar weg te halen.
Het is nog niet zeker of de gebieden daadwerkelijk onder water worden gezet, maar de weersverwachtingen zijn slecht. Door de aanwakkerende wind kan bij hoog water geen regenwater worden afgevoerd naar zee.