Stieneke van der Graaf negende op kieslijst ChristenUnie

Stieneke van der Graaf
Stieneke van der Graaf © RTV Noord
Kamerlid Stieneke van der Graaf uit Groningen staat op de negende plek van de conceptkandidatenlijst van de ChristenUnie voor de aankomende Tweede Kamerverkiezingen. Volgens een peiling van Ipsos/Een Vandaag en I&O Research komt de partij uit op vijf zetels, dat zou betekenen dat Van der Graaf de Kamer zou moeten verlaten.
Het gaat nog om een conceptlijst. Deze lijst wordt op 30 september op het partijcongres aan de leden voorgelegd. Fractievoorzitter Mirjam Bikker staat bovenaan de lijst.

Commissielid

Bij de vorige verkiezingen stond Van der Graaf op de zesde plek. De ChristenUnie haalde toen vijf zetels, maar omdat Carola Schouten (tweede op de lijst) minister werd, kwam Van der Graaf toch de Tweede Kamer in. Daarvoor zat ze van 2017 tot 2021 in de Kamer.
In september 2020 nam Van der Graaf plaats in de parlementaire enquêtecommissie naar de gaswinning in Groningen. In die commissie zat ook het Groningse CDA-Kamerlid Anne Kuik. De commissie toonde aan dat Groningen een 'wingewest' was en dat er sprake was van ongekend systeemfalen. Begin dit jaar, na de presentatie van dat rapport en het daaropvolgende debat, werd de commissie ontheven.

Nog een Groninger

Van der Graaf is niet de enige Groninger op de lijst van de ChristenUnie. Universitair docent Mark Treurniet van de Rijksuniversiteit Groningen is terug te vinden op plek 20.